PRVI U SVETU: Italijanski grad Luka prilagođen ljubimcima

Prepoznatljiv po renesansnim zidinama i srednjovekovnim kulama, italijanski grad Luka sada se sprema da postane prvi evropski pametan grad naklonjen ljubimcima.

Inicijativu finansijski podržava Evropska unija. Planira se izgradnja staza za šetanje pasa i novih parkova za građane i njihove ljubimce.

U okviru projekta je i uvođenje programa terapije u kojima učestvuju ljubimci, kao i razvoj aplikacije koja će vlasnicima životinja pomagati gde, na primer, mogu nabaviti vodu za svoje ljubimce.

- Životinje su ključni deo našeg društva, ali se pri izradi urbanističkih planova one uglavnom ignorišu - rekao je Frančesko di Jakovo, profesor Univerziteta u Pizi koji predvodi inicijativu u Luki.

Toskanski grad će se takođe u okviru ove inicijative truditi da ljubimce uvede u škole i domove za negu starih lica, kako bi učestvovali u obrazovnim programima i terapijama, prenosi Rojters.

Di Jakovo dodaje da je cilj ovih napora da se ljudima obezbedi da mogu da svoje ljubimce dovode na radno mesto, kao i da im se olakša vožnja u gradskom prevozu.

Brojna su istraživanja kojima je utvrđeno da kućni ljubimci doprinose smanjenju rizika od dobijanja srčanih bolesti njihovih vlasnika.

Vreme provedeno sa životinjama takođe pomaže u smanjenju gojaznosti, snižavanju krvnog pritiska i padu holesterola kod vlasnika.

Ljubimci se već koriste u određenim terapijama jer je poznato da imaju smirujući efekat na ljude.

Osim navedenih prednosti, još jedno istraživanje Univerziteta u Njujorku pokazuje da postoji povezanost između čuvanja kućnih ljubimaca i boljeg psihičkog zdravlja, što je od velike važnosti, posebno tokom kriznih situacija kakva je pandemija.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

grad prilagođen ljubimcimaitalijaitalijanski gradkućni ljubimcilukaparkovi za psepaspsistaze za pseživotinje