SVETI PROSTOR FINACA: Sauna uvrštena na Uneskovu listu nematerijalne baštine

Na Uneskovu listu nematerijalne svetske baštine, čiji je cilj podizanje svesti i zaštita važnih aspekata kulturnog nasleđa širom sveta, dodata je i finska sauna.

Na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine nalaze se usmene tradicije, izvođačke umetnosti, lokalno znanje i tradicionalne veštine. Na listu su već uvrštene indijska joga, brazilska kapuera, belgijska kultura piva i pravljenje pice na napuljski način, a sada se i tradicija finske saune našla na prestižnoj listi.

Inače, tradicija saune je prvi aspekt finske nematerijalne kulture koji se našao na Uneskovoj listi.

U svom saopštenju iz Uneskoa ističu značaj saune u finskoj kulturi koji se tradicionalno smatra svetim prostorom – "crkvom prirode". U središtu iskustva leži lejli, duh ili para koja se oslobađa bacanjem vode na gomilu zagrejanog kamenja.

Unesko dodaje da je sauna "lako dostupna svima" jer se procenjuje da u Finskoj ima 3,2 miliona sauna za pet i po miliona stanovnika. Sauna ima u svim veličinama, oblicima i vrstama: od električnih do onih koje se greju na drva.

Pored ugleda i časti koji donosi ova lista, to znači da će Finska u budućnosti biti odgovorna da zaštiti svoju kulturu tradicije saune.

Značaj saune potvrdila je i finska ministarka nauke i kulture Anika Sariko, koja je istakla da je sauna sastavni deo svakodnevnog života i način održavanje zdravlja Finaca.

Sauna kod Finaca je i stanje duha. Ona je oduvek bila mesto za kupanje, čišćenje i održavanje zdravlja. Vekovima je to bio sveti prostor. Nekada je sauna bila mesto gde su se rađala deca i gde su se kupali pokojnici.

- Sauna je veliki deo finske tradicije, kulture, istorije. Mi Finci živimo, dišemo, spavamo, jedemo i idemo u saunu - navodi Lena Marsio iz finskog Nacionalnog odbora za antikvitete.

Nekada je subota bila dan za odlazak u saunu, ali danas Finci idu bilo koji dan u nedelji – ukupno oko 200 miliona puta godišnje.

Magazin "Tajm" je 2018. godine finsku javnu saunu Lojili u Helsinkiju stavio na listu 100 najznačajnijih mesta na svetu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

finskafinska saunakulturno nasleđesaunatradicijaUneskova lista