SUPERHRANA: Crni luk poboljšava zdravlje od glave do pete

Bogat vitaminima i hranjivim sastojcima koji poboljšavaju vaše zdravlje od glave do pete, luk je zapravo superhrana koju ne bi trebalo zanemarivati.

Svakodnevno konzumiranje crnog luka ima nekoliko zdravstvenih prednosti.

Poboljšava gustinu kostiju

Koliko god čudno zvučalo, nekoliko studija otkrilo je da konzumiranje luka može da ima pozitivan efekat na gustinu kostiju. Ono što su studije pokazale je da svakodnevno konzumiranje crnog luka tokom mesec dana povećava gustinu kostiju za pet odsto.

Smanjuje nivo holesterola i održava srce zdravim

Luk ima protivupalna svojstva i smanjuje loš holesterol u vašem telu. Nizak nivo holesterola takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i zauzvrat održava vaše srce zdravim.

Poboljšava probavu

Luk je pun vlakana koja podstiču pravilnu probavu. Uz to, pojačava i proizvodnju "dobrih bakterija" u crevima, što vašem telu olakšava proces probave.

Smanjuje oštećenje ćelija i pojačava antioksidanse

U luku se nalazi 25 različitih vrsta antioksidansa koji su dobri za naše telo. Ne samo da nas antioksidansi drže podalje od određenih bolesti, već i spečavaju oštećenje ćelija.

Poboljšava vid i zdravlje usne duplje

Luk uništava loše bakterije prisutne u ustima i poboljšava oralnu higijenu. Njegova antimikrobna svojstva takođe mogu da ojačaju vaše zube. Sadrže i kvercetin, koja se bori protiv stavranja mrene i čuva vaše oči.

Pomaže da bolje spavate

Istraživanje Univerziteta Kolorado ukazuje na to da konzumiranje luka može da poboljšati kvalitet sna. On u sebi ima prehrambena vlakna koja podstiču dobro zdravlje creva i ublažavaju stres.

Poboljšava izgled kože

Bogat vitaminima A, C i E, luk vam može pomoći da postignete sjajan, besprekoran izgled kože. On takođe smanjuju akne i, prema studiji, nanošenje gela izlučenog iz luka na vaše ožiljke zapravo ih može posvetleti.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

crni lukgustina kostijuholesterolizgled kožekožaprobavaspavanjevidzdravljezdravlje usne duplje