Izabrati skladište za nuklearni otpad

BEOGRAD, 14. decembar 2007. (FoNet) - Ministarstvo nauke zatražiće od Vlade Srbije da formira stručno telo koje će naći lokaciju za trajno skladište radioaktivnog otpada u Srbiji, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva nauke Uranija Kozmidis-Luburić.

Ona je na konferenciji za novinare tog ministarstva naglasila da bi taj posao trebalo uraditi u što kraćem roku, pošto Vinča, koja sada služi kao trajno skladište, ne ispunjava sve uslove za tu namenu.

"Stručno telo treba da izabere lokaciju  koja najbolje odgovora standardima za trajno skladište. Trajno skladište mora biti najviše moguće udaljeno od naseljenih mesta, što Vinča nije, mora biti posebno obezbeđeno i po mogućnosti ispod nivoa zemlje" istakla je Uranija Kozmidis-Luburić.

Govoreći o Programu nuklearne dekomisije (VIND) ona je objasnila da je jedan od njegovih najvažnijih potprograma transport iskorišćenog nuklearnog goriva iz Vinče u zemlju porekla, Rusku federaciju.

Taj posao bi, prema njenim rečima, trebalo da bude završen do 2010. godine, a tokom sledeće godine bi treblo da budu potpisana dva ugovora: prvi sa Ruskom federacijom o prijemu, preradi i trajnom skladištenju tog otpadnog goriva, dok se drugi odnosi na transport kroz Mađarsku i Ukrajinu.

Ukupna cena prebacivanja iskorišćenog goriva i njegovo trajno odlaganje u Rusiji trebalo bi da bude oko 30 miliona dolara, dodala je Uranija Kozmidis-Luburić.