ČISTE ORGANIZAM I ŠTITE OD VIRUSA: Lista namirnica neophodnih za jačanje imuniteta

Posebno relevantne ove jeseni i zime.

Tokom jeseni i zime, našem telu su potrebni vitamini i minerali više nego ikad ranije za borbu protiv sezonskih prehlada i gripa i za jačanje imunološkog sistema uopšte. Ove godine ovo je posebno važno: sada smo svedoci procvata novog talasa koronavirusa, koji ruši prolećne rekorde.

Prikupili smo listu osnovnih namirnica za jačanje imuniteta koji su apsolutno neophodni ove sezone.

Hrana sa vitaminom C

Naravno, za podizanje imuniteta najbolja je hrana koja sadrži vitamin C. Tu spadaju ne samo uobičajeni limun, pomorandže i drugi citrusi - prema stručnjacima, najviše vitamina C ima u kiselom kupusu i paprici. Takođe ima puno vitamina C u raznim bobicama. U jesen i zimu, najbolje ih je jesti smrznute, tako da zadržavaju svoje maksimalne koristi.

Đumbir

Čini se da svi znaju o blagodetima korena đumbira - i savetujemo vam da ga redovno konzumirate tokom sezone prehlade i gripa. Najlakši način, a takođe i koristan za održavanje figure, je popiti tinkturu od đumbira svako jutro na prazan stomak, pre doručka. Recept je jednostavan: samo naseckajte đumbir, stavite ga u posudu sa vodom, iscedite limunov sok i dodajte med, a bočicu ostavite preko noći u frižideru. Dobijenu tinkturu možete piti tri do pet dana, a zatim napraviti novu.

Bundeva

Bundeva nije najpopularnija namirnica za jačanje imuniteta. Mnogi ljudi ne znaju, ali ona sadrži veliku količinu beta-karotena, koji pomaže ćelijama u telu da međusobno bolje komuniciraju, što povećava funkcionalnost imunološkog sistema i, prema tome, odbranu tela.

Hrana sa vitaminom D

Naročito u jesenjoj i zimskoj sezoni, naše telo nema dovoljno sunca - tačnije, vitamina D. Ovaj vitamin je teško dobiti hranom. U velikim količinama se nalazi u ribi, posebno mesu lososa, mleku, lanenom semenu i suncokretovom ulju.

Žitarice od celog zrna

Kaša od celog zrna odličan je izvor mikroelemenata koji su telu potrebni. Vlakna koja se u ogromnim količinama nalaze u žitaricama povećavaju zaštitna svojstva tela. Posebno su korisne ovsena kaša, heljda i ječam. Savršen su doručak u hladnoj sezoni.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bundevačišćenje organizmađumbirhrana sa vitaminom Chrana sa vitaminom Djačanje imunitetakoronavirusnamirnicesezona gripavirusivitamin cvitamin dvlaknazaštita od virusažitarice od celog zrna