PROCENAT SMRTNOSTI 0.96 ODSTO: 1.907 novih slučajeva koronavirusa, preminulo 38 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 7.276 osoba, od kojih je 1.907 pozitivno, dok je nažalost 38 pacijenata preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 276 pacijenata.

Do 15 časova 2. januara u Srbiji testirano je ukupno 2.312.861 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od početka epidemije zvanično su potvrđena 341.904 slučaja infekcije.

Ukupno je hospitalizovano 8.011 osoba, a procenat smrtnosti je 0,96 odsto.

Činjenica je da se smanjuje broj novozaraženih koronom, a deluje i da su apeli lekara imali efekta, jer je najveći broj građana Srbije dočekao Novu godinu kod kuće u krugu najbližih.

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je danas da je pritisak na zdravstveni sistem primetno popustio, ali da to ne sme da nas navede da se sada opustimo.

- To što su manji brojevi nego prethodnih nedelja jeste povoljno, ali to je jednim delom efekat praznika, jer se ljudi ređe odlučuju da odu kod lekara i zato je manje testiranja - rekao je dr Janković i apelovao na građane da Badnji dan i Božić proslave tako da da ne ugrožavaju svoje i tuđe zdravlje.

Njegov kolega dr Predrag Kon istakao je da su veoma dobre vesti da se smanjuje broj hospitalizovanih osoba.

- Pred nama je period gde treba da imamo optimizam. Ono što možemo da kažemo, jeste da ćemo proterati virus sa ovih naših područja. Normalno to neće biti sutra, ali tamo u drugoj polovini godine će pošast biti potisnuta. Masovna vakcinacija je jedno od rešenja. Tu nema mnogo oklevanja, država garantuje za vakcine - rekao je dr Kon.

Izvor: Blic.rs/N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

badnji danbožićbroj pacijenata na respiratorimabroj preminulihbroj zaraženihkoronakoronaviruskovidKovid-19krizni štabpandemija koronavirusapraznicipredrag konSrđa Jankovićvakcina