LJUBAVNI ŽIVOT U RALJAMA KOVIDA-19: Koliko je epidemija uticala na partnerske odnose, brakove i natalitet?

Globalna epidemija zahvatila je i sferu porodičnih odnosa i uspostavljanja novih poznanstava. Stručnjaci su saglasni - ova situacija bila je dobar test za mnoge parove.

Na kraju epidemije biće jasno koliko partnera je ostalo jedno uz drugo u krizi, a koliko ih je, ipak, shvatilo da su razlike među njima nepremostive. Kada sve ovo prođe, pokazaće se i koliki je sigurno poguban uticaj korona imala na one bez stalnih partnera, naročito mlade koji tek treba da pronađu životnog saputnika i zasnuju porodicu.

Vanredni život postao je naša svakodnevica. Međutim, prema rečima diplomiranog psihologa i geštalt psihoterapeuta Slobodane Milovanović, u ovom trenutku možemo samo da pretpostavimo da li je ova situacija ostavila posledice na zasnivanje porodice.

- Situacije kao što je ova, neke ljude, koji su već izmoreni, dovodi do odustajanja i nemanja strpljenja za drugog. Važno je da partneri koji planiraju da zasnuju porodicu budu posvećeni jedno drugom, a to podrazumeva i da će ostati tu u situacijama krize i ako nisu u stanju da pomognu da se ona prevaziđe, da ne ostanu samo fizički prisutni, već da se najintimnije razmene priznavanjem svojih osećanja - kaže Milovanovićeva.

Za geštalt psihoterapeuta Milicu Vukotić, zaploviti u bračne vode i zasnovati porodicu danas znači uzeti u obzir i nemirno more neizvesnosti sveta.

- Pitanje zasnivanja porodice je u današnje vreme i u našoj sredini složeno, čak i kad pandemiju virusa korona ostavimo po strani. Sigurno da ga je ona dodatno otežala. Brojni su novi aspekti na koje treba obratiti pažnju pri planiranju porodice - pojačana ekonomska neizvesnost, održavanje trudnoće i porođaj u uslovima gde postoji rizik od zaraze, kao i složeno pitanje organizovanja podrške sa strane. Uprkos svemu, mnogi se odlučuju da prihvatajući stvari kakve jesu, zasnuju porodicu, ne čekajući da se život "vrati u normalu" - ističe Vukotićeva.

Epidemiološka pravila o nošenju maske, fizičkoj distanci i ograničenom broju ljudi koji mogu biti istovremeno prisutni u određenom prostoru, nepovoljno utiču i na spontanost upoznavanja ljubavnih partnera. U jeku prvog talasa virusa, mnogi su po prvi put isprobali alternativne načine traženja partnera - aplikacije za upoznavanje. U nemogućnosti da se susret dogodi odmah, kao što je to ranije bio slučaj, prva faza upoznavanja je bila produžena, a naglasak je bio na razgovoru, zbližavanju u jednoj vrsti zajedničke nemoći i međusobnom pružanju podrške.

- Distanca, koja u ovom trenutku karakteriše naše svakodnevne kontakte, nekim ljudima predstavlja i olakšanje, jer im je i inače tako prijatnije. Međutim, mnogima je ona ipak prepreka. Dodir, pokret, blizina, pa čak i osećaj da smo deo mase, predstavljaju naš "socijalni lepak". Nekoliko puta sam od svojih sagovornika čula da su uhvatili sebe kako sa čuđenjem i nevericom reaguju na prikaz spontanog ljudskog susreta, zagrljaja, poljupca, u filmu ili reklami. U nas se uselila neka nova perspektiva, usled koje smo izmenili doživljaj o sebi, drugima i svetu. Nadam se da će se i to promeniti - iskrena je Milica Vukotić.

U to da ljubav i potreba da se povežemo uvek nekako nađu svoj put, veruje Slobodana Milovanović. Međutim, strah utiče na celokupno življenje.

- Uloga straha je da nas sačuva i treba mu verovati. Način na koji se pristupilo pandemiji kroz medije i poruke koje dobijamo od različitih autoriteta je zbunio čak i sam strah. Mislim da je najveća prepreka novim poznanstvima neizvesnost i nemanje jasnih kriterijuma kako bi se zapravo trebalo ponašati - zaključuje Milovanovićeva.

Psiholog i geštalt psihoterapeut Slobodana Milovanović kaže da su sada važne reči podrške:

- Ovo je momenat dečje skromnosti. Dečjih želja. Brinimo o sebi i o drugima na taj način. Da budemo tu, da spavamo, da se zdravo hranimo i budemo u toku šta se dešava. Pogledajte u svoje bližnje i pitajte ih kako se osećaju, kako su proveli dan. Ispričajte im kako je vama. Napravite krug podrške. Čitajte knjige, radite vežbe, kuvajte, radite svoj posao... Nemojte gubiti svoj identitet. To je naša moć. Da rastemo i kada svet stoji.

Širom planete stručnjaci su se bavili seksualnim životom u doba zaraze, a mnogi su štampali i "uputstva" za bezbedan ljubavni život. Tako je Harvardska škola medicine upozorila da je "opasan seks sa onima koji nisu u karantinu", ali i da preporuka o dugotrajnoj seksualnoj apstinenciji nije efikasna. Savetuju, takođe, da se partneri uključe u seksualne aktivnosti putem telefonskih ili video-čet usluga!

Kanađani su otišli toliko daleko da su ljudima savetovali "ljubav preko rupe", tj. seksualni odnos u kojem partnere deli zid od šperploče sa rupom u donjem delu, kako ne bi imali kontakt "licem u lice". Džordž Orvel bi rekao, "neke ideje su toliko glupe da im samo intelektualci veruju" i zaista za prethodnih gotovo 10 meseci svašta je napisano i preporučeno za "stanje pandemije".

Tako je, na primer, zdravstveno odeljenje Njujorka preporučilo ljudima koji organizuju orgije da "ograniče listu gostiju. Neka bude intimno". Smernice ne preciziraju sasvim "krov" intime, ali se jasno podrazumeva da se za orgije izaberu veće, otvorenije i dobro provetrene prostorije. Guverner Gevin Njusom iz Kalifornije blagoslovio je uputstvo za seks Odeljenja za javno zdravlje San Franciska čiji je slogan: "Brže može biti bolje". Lokalna štampa optužila je svoje birokrate da su prepisali rešenje iz perioda "zlatne groznice" u Kaliforniji kada je za umorne kopače radilo stotine javnih kuća koje su se zvale "Minut men". Kanadski Si-Di-Si na svojoj veb-strani primećuje da su masturbacija i virtuelni seks najbolje metode za ljubav u toku pandemije, jer "distanciranje" smanjuje šansu za dobijanje Kovida-19.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

brakepidemijakoronakoronavirusKovid-19ljubavljubavna vezaMilica Vukotićnatalitetpandemija koronavirusapartnerski odnosipodrškaporodicapsihologijaSlobodana Milovanovićstrpljenjezaraza