Od Nove godine i civili na VMA

BEOGRAD, 18. decembar 2007. (FoNet) - Vojnomedicinska akademija (VMA) će od 1. januara biti u mreži zdravstvenih ustanova Srbije, u istom statusu kao klinički centri, a civili će moći, sa uputom lekara, da se leče u njoj, dogovorili su danas ministri odbrane i zdravlja Dragan Šutanovac i Tomica Milosavljević.

Milosavljević je novinarima rekao da će civilni osigurinaci moći da koriste 500 bolničkih kreveta na VMA, što je malo manje od polovine kapaciteta te eminentne zdravstvene ustanove, a imaće pravo i na ambulantno lečenje, kao i na hitan prijem.

Civilni osiguranici, precizirao je on, usluge VMA, kao ustanove trećeg nivoa zdravstvene zaštite, moći će da koriste na isti način kao i u kliničkim centrima, što podrazumeva komisijsku proveru da li je potrebno lečenje na tom nivou.

Kako je istakao Milosavljević, u 2008. godini bi trebalo da se prilagode propisi i praksa, kako bi se došlo do integrisanog zdravstvenog sistema u Srbiji. "Ovo je prvi korak da se dođe do jedinstvenog zdravstvenog osiguranja za sve građane Srbije pod jednakim uslovima", ocenio je on.

Šutanovac je naglasio da će, zahvaljujući ugovoru o lečenju civilnih osiguranika, VMA ostvariti značajan deo sopstvenih prihoda, a sredstva će biti usmeravana u nabavku novih aparata i opreme za dijagnostiku.

Načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić rekao je da ta ustanova ostaje u sastavu Ministarstva odbrane, i da vojni osiguranici ne treba da se plaše da će im, prijemom civilnih osiguranika, nešto biti oduzeto ili uskraćeno.

Kako je objasnio, VMA je pravljena za veću državu, SFRJ, i sada ima višak kapaciteta koji treba da se iskoriste.