Samostalna izložba Milije Čpajaka u Galeriji Novembar

Izložba će biti otvorena od 21. janura i traje do 28. februara

Na izložbi „Onostrani vrt“ predstavljene su sklupture i crteži nastajali tokom 2020. godine, kao i nekoliko skulptura iz ranijeg opusa. U novim skulpturama vidi se interesovanje za organsko, iskorak u eksperimentu sa materijalima, kao i nova interpretacija skulptorske tradicije, dok novi crteži pokazuju, za Milijin stil, karakterističnu minucioznost u svođenju forme na linearne monohromne kompozicije.

Izložba nas, kako kaže njen naslov, vodi u vrt estetskog uživanja, čiji elementi nas nagone da postavljamo prastara ali nikad zastarela pitanja o lepoti forme i funkciji umetnosti.

Milija Čpajak je odrastao u Beogradu, u porodici koja neguje umetnost. Završio je osnovne i master studije Fakulteta likovnih umetnosti na odseku vajarstva. Kao stipendista francuske vlade proveo je jedan semestar master studija na École nationale supérieure des Beaux-Arts u Parizu (2017). Nakon studija, kroz izlaganje i realizovanje različitih umetničkih projekata, aktivno učestvuje na umetničkoj sceni. Drugu nagradu je osvojio na konkursu Niš Art fondacije (2017). Iste godine putuje u Koreju gde dobija priznanje za realizovanu skulpturu na grupnoj izložbi. Na konkursu za mlade balkanske dizajnere ulazi u uži izbor finalista koji će izlagati na Milanskom sajmu nameštaja. U okviru manifestacije Mermer i zvuci u Aranđelovcu kao gostujući umetnik, realizuje skulpturu u javnom prostoru (2020).