DUGOTRAJNI SIMPTOMI: "Produženi kovid" zbunjuje lekare

Medicinski radnici rade na tome da razumeju više stanje koje nazivaju "produženim kovidom", među pacijentima koji imaju dugotrajne simptome mesecima nakon oporavka od koronavirusa.

- Osobe sa produženim kovidom često se javljaju sa upornim, teškim umorom, glavoboljama i "moždanom maglom", koja se definiše kao blago subjektivno kognitivno oštećenje, otprilike četiri nedelje nakon akutne bolesti - rekao je dr Alfonso Hernandez-Romie, član tima koji je zadužen za kovid-19 pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Studija nedavno objavljena u časopisu "The Lancet" otkrila je da od 1.733 pacijenta sa koronavirusom koji su lečeni u kineskom gradu Vuhan, 76 odsto njih još uvek ima najmanje jedan simptom šest meseci nakon što su simptomi počeli, prenosi CNN.

Lekari su saopštili da težina bolesti kovid-19 može malo da utiče na to da li će pacijenti imati produženi kovid, reklao je Hernandez-Romie.

Dr Alison Navis, docent na Medicinskom fakultetu u Njujorku, rekla je da se jedan od najčešćih simptoma produženog kovida takozvana "moždana magla".

- Moždana magla je simptom. To nije dijagnoza, a različitim ljudima znači mnogo različitih stvari - rekla je dr Navis i dodala:

- Često je to kombinacija problema sa kratkotrajnim pamćenjem, koncentracijom ili poteškoćama u govoru ili pronalaženju reči.

Dr Navis je rekla da "moždana magla" izgleda da nema jasnu vezu sa ozbiljnošću infekcije kovidom-19, uzrastom ili drugim faktorima rizika. Rekla je, takođe, da su lekari primetili ove simptome kod mlađih pacijenata, uključujući decu i adolescente, koji su imali blagi koronavirus i koji su prethodno bili zdravi.

- U odsustvu plana lečenja za ljude koji imaju produženi kovid, lekari su ciljali specifične simptome za lečenje - dodala je dr Navis.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

glavoboljakoronaviruskovidKovid-19moždana maglaproduženi kovidumor