KRIZNI ŠTAB PORUČIO: Popuštanje epidemioloških mera kada bude trocifreni broj zaraženih

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da bi popuštanje epidemioloških mera moglo da nastupi kada se dnevni slučajevi zaraze spuste na "trocifreni broj”.

On je kazao da trenutno u Srbiji ima između 1.600 i 2.000 novozaraženih i ocenio da je to visok broj, a da situacija može biti nazvana "stabilno lošom", prenosi Beta.

- Mnogo sporije ide opadanje nego što smo očekivali, jer smo prošli dosta dobro tokom praznika, ali nema nekog značajnog pada i ako bismo popustili sa merama - to bi bilo rizično - naveo je Tiodorović.

Kako je dodao, utakmica Zvezde i Milana bila bi "veliki podsticaj za povećanje obolelih", ukoliko bi tom događaju prisustvovali navijači.

Prema njegovim rečima, popuštanje mera je poželjno iz ekonomskih razloga, ali bi ugrozilo aktuelnu epidemiološku situaciju.

Prema njegovim rečima, iako je ograničen rad restorana i kafića, ljudi sede unutra bez maske, ne drži se fizičko rastojanje ni napolju, ima okupljanja.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Branislav Tiodorovićbroj zaraženihepidemiologepidemiološke merefizička distancakoronaviruskrizni štabmaskepandemija koronavirusa