SPA KOD KUĆE: Sedam tretmana relaksiraće vašu kožu i kosu

Kućni spa tretmani ne samo da čuvaju budžet, već i okrepljuju kožu i ublažavaju stres!

Našoj koži, baš kao i duši, često je potreban mali predah. Budući da je vreme hladno i da se sve češće zadržavamo u kući, pravi je trenutak da priuštimo svojoj koži pravi spa ugođaj i odagnamo stres.

Za kompletan DIY spa tretman, sve što vam je potrebno već imate kod kuće. Tretmani koje vam predlažemo veoma su jednostavni, a vrlo delotvorni. Pretvorite svoj dom u oazu mira i spokoja, pustite laganu, opuštajuću muziku i prepustite se magiji spa rituala. Nećete se pokajati!

Kako da napravim spa kod kuće?

Uradite piling suvom četkom

Suvo četkanje savršeno je za piling kompletnog tela. Ovaj postupak pospešuje cirkulaciju, te i eliminaciju toksina, i stimuliše proizvodnju kolagena, što doprinosi jačanju kože. Počnite od vrhova stopala, pa četkajte kožu nagore – prema srcu. Naravno, ne zaboravite zadnji deo ruku i leđa. Uradite to neposredno pre tuširanja, a potom nastavite sa svojom uobičajenom rutinom nege.

Uronite u toplu kupku

DIY spa nije kompletan bez tople kupke: zamene za bazene i džakuzi. Biljni čaj nije samo koristan kao napitak, već i kao kupka. Napunite kadu toplom vodom i ubacite u nju nekoliko vrećica čaja po izboru. Hibiskus i ruzmarin omekšavaju kožu i ublažavaju stres. Naravno, ne zaboravite da upalite sveću – njen miris pospešiće opuštajuću atmsferu i dodatno će vas relaksirati.

Nanesite hidratantnu masku na lice

Dok uživate u toploj kupki, na prethodno očišćeno lice nanesite masku. Da biste hidrirali kožu, pomešajte jednu i po kašičicu vode, jednu kašiku mača ili zelenog čaja, jednu i po kašičicu meda i jednu kašiku maslinovog ulja. Nakon deset minuta isperite masku s kože lica, osušite je i utrljajte hidratantnu kremu.

Hidrirajte ruke

Napunite veću i dublju posudu vrućom vodom i savite u nju dva papirna ubrusa. Isecite dva komada samolepljive folije od 30 cm i postavite i njih na bočne strane posude. Držite šake ispod mlaza vode, te umasirajte u njih kašičicu šećera – zbog pilinga. Isperite šake i osušite ih. Iscedite vodu iz papirnih ubrusa i postavite ih na ravnu površinu. Utrljajte kremu u šake, umotajte ih toplim, vlažnim papirnim ubrusima, a nakon toga i samolepljivom folijom. Miruje petnaest minuta, a potom uklonite papir i foliju.

Omekšajte ogrubelu kožu laktova i peta

Limun i pomorandža savršeni su za omekšavanje kože. Presecite plod limuna (ili pomorandže), te njime dobro istrljate laktove i pete. Zatim ih isperite mlakom vodom i obilno namažite hranljivom kremom.

Relaksirajte stopala

Napunite dublji lavor toplom vodom pa dodajte malo morske soli, ili one za kupanje. Držite stopala nekoliko minuta, a onda izvadite jedno stopalo iz vode i utrljajte u njega malo smeđeg šećera. Vratite stopalo u vodu i ponovite isti postupak s drugim stopalom. Držite stopala u kupki deset minuta. Izvadite ih, izbrišite, te namažite namenskom kremom (ši puter posebno je hidratantan), ili utrljajte u njih kokosovo ulje. Na kraju, obujte pamučne sokne.

Vratite kosi mekoću i sjaj

Zagrejte peškir (najjednostavnije je da to učinite u mašini za sušenje veša ili na radijatoru). Dok čekate, stavite u posudu jednu do tri kašičice kokosovog ulja (količina zavisi od dužine kose) i zagrejte ga desetak sekundi. Kada se ulje prohladi, utrljajte ga u kosu. Umotajte glavu toplim peškirom, sačekajte pola sata, a nakon toga operite kosu.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

kosakožalaktovinega kožepetepilingrukespaspa kod kućestopala