MOĆNA NAMIRNICA: Pečurke - izvor zdravlja i vitke linije

Hranljiva vrednost pečuraka je velika, a izrazito su bogate proteinima.

Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Bogate su i biljnim mastima, belančevinama, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.

Sadrže čak 95 procenata vode, pa su odlične ukoliko držite dijetu. Pored toga, u 100 grama pečuraka ima samo između 18 i 23 kalorije.

Evo zašto ih je dobro jesti što češće:

1. Odličan su izvor vitamina D

Ovo je jedna od retkih namirnica koja sadrži vitamin D. Dobro je poznato koliko je ovaj vitamin dobar za jačanje imunog sistema, a naročito u zimskom periodu. U poslednje vreme se dosta govorilo o pozitivnom uticaju na celokupno zdravlje, a s obzirom da nam svima nedostaje ovaj vitamin tokom dana kada nema sunca, dobro bi bilo uvrstiti pečurke u jelovnik.

2. Sadrže selen u velikim količinama

Pečurke su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji deluje kao antioksidans, pa štiti ćelije od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala i sprečavaju razvoj mnogih bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunog sistema.

3. Štite od raka

Smatra se da pečurke naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen.

4. Zamena su za meso

Zbog svoje teksture koja podseća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo smanjiti unos mesa. Tako ćete ujedno i smanjiti unos kalorija i masnoća u organizam.

5. Jačaju imunitet

Zahvaljujući spektru vitamina, ojačaće organizam u kratkom roku.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Ordinacija.Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

antioksidansbelančevinebiljne mastienzimiestrogenimunitetkalorijemesopečurkeproteinirak dojkeselenvitamin dvitamini