ČUDOTVORNA BILJKA: Sve blagodeti lovorovog lista

Lovor se koristi kao začinska biljka, ali i kao lek protiv mnogih stanja. Najveća lekovita svojstva ima upravo sam list biljke.

Veruje se da leči lošu probavu, srce, smanjuje posledice dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno deluje na psihu. Odličan je i kao sredstvo za dezinfekkciju, pa će oterati sve viruse i mikrobe iz prostorije.

Iz ploda se dobija eterično ulje, kreme i sapuni. Lovorov list je čudotvorna biljka i šteta ga je koristiti samo kao dodatak jelima.

Lovorov čaj protiv bronhitisa

Primena lovorovog lista u lečenju bronhitisa, veoma je rasprostanjena. Čaj od lovora često je daje i deci, kako bi im se prehlada brzo sanirala, a kašalj prestao.

Sve što je potrebno je ste da tri usitnjena lovorova lista kuvajte 10 minuta u dva i po dl vode. Nakon kuvanjam pokrivenu posudu ostavite da odstoji oko 10 minuta. Čaj zatim procedite i dodajte kašiku limunovog soka i dve kašike meda. Ovako pripremljen čaj, kod gripa ili bronhitisa, pijte dva do tri puta po 2,5 dl čaja.

Pomaže kod mučnine i umora, razbuđuje

Kombinacija hemikalija u lovorovom listu deluje smirujuće na telo i psihu, navode broja istraživanja. Sve što trebate da napravite je da zapalite nekoliko listića u prostoru u kom boravite i da udišete taj dim. Ipak, važno je naglasiti da ovo ne radite pre spavanja, jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.

Lovorov list tera sluz iz pluća

Lovorov list je stimulans disajnih puteva i može pomoći da se izbaci sluz iz pluća. Najbolji način je staviti sveže ili suve listove u vruću vodu i udisati paru - dakle inhalirati se. Na isti način pomaće i mazanje uljem lovora po prsima. To leči alergije i astmu.

Pomaže kod dijabetesa

Istraživanje je pokazalo kako konzumiranje lovora može uticati na smanjenje šećera u krvi. Naime, ukoliko dnevno uzimate tri grama lovor, doći će do smanjenja nivoa glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

Lovorov list dobar za probavu

Kako biste osetili ovo lekovito svojstvo lovora, redovno ga stavljajte u hranu i to što više. Pre svega u domaće supice i čorbe. Ukoliko vam se ukus jela tada ne sviđa, ona jednostavno izmasirajte stomak uljem lovora nakon obroka. To će pomoći u izlučivanju probavnih sokova i bržoj preradi hrane u želucu.

Za pravilan rad srca

Organski spoj pronađen u lovoru jača kapilare u srcu i pomaže da se elimininiše loš holesterol iz tela.

Kod urinarnih infekcija

Kako biste jednom za sva vremena stali na put urinarnim infekcijama, pomešajte prah od lovora sa mlekom i pijte. Reč je o starom, isprobanom, receptu za rešavanje ovih problema.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izvor: Hellomagazin.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bronhitisdijabetesleklek iz prirodelovorlovorov listprobavaurinarne infekcijezačinzačinska biljka