Mariana Jaškov najbolji mladi komunikator nauke

Studentkinja fizike na Prirodno - matematičkom fakultetu u Novom Sadu Mariana Jaškov, s temom "Zašto je nebo plavo, a oblaci beli?", predstavljaće Srbiju na ovogodišnjem takmičenju za najboljeg mladog komunikatora nauke – Laboratorija slavnih u Čeltnemu u Velikoj Britaniji.

Mariana je u konkurenciji od 10 takmičara, osvojila prvo mesto i nagradu od 70.000 dinara, drugo mesto i 50.000 dinara osvojio je Miloš Davidović s temom "Magični mineral – mineral budućnosti", a treće i 30.000 dinara Vladimir Đurđević s temom "Kad priroda ne igra fer". Nagradu publike i 15.000 dinara dobio je Vladimir Bajić s temom "Poruke iz obližnje bare".

O zvezdama padalicama i strahovima Čaka Norisa

Na ovogodišnjem takmičenju u organizaciji Britanskog saveta (British Conucil) bilo je reči i o "tekstualnoj feminizaciji", zvezdama padalicama, mineralu kojeg se plaši i Čak Noris. Takmičari su imali na raspolaganju samo tri minuta da na zanimljiv i originalni način objasne neki naučni koncept. Ocenjivan je kvalitet sadržaja, jasnost izlaganja i harizma takmičara.

Žiri u sastavu Nataša Stanić iz Narodne opservatorije u Beogradu, Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum, Aleksandar Bogojević sa Instituta za fiziku u Beogradu i Timoti Džon Bajford (Timothy John Byford) televizijski reditelj i savetnik Redakcije dečjeg i školskog programa RTS-a, nije pred sobom imao ni malo lagan zadatak. Takmičenje u kojem učestvuju studenti prirodnih nauka i matematike iz godine u godinu je sve bolje, a kad je u pitanju kreativnost i volja Srbija ne mora da brine za svoj naučni podmladak.

Jednostavnost nauke

Mariana Jaškov, ne krije da je imala tremu, priča da joj je ovo prvi televizijski nastup.

- Ideju za temu dala mi je cimerka, koja je želela da učestvuje u takmičenju. Moja tema govori o nečemu što je svima poznato, a ne znamo šta je. Zašto su oblaci beli, a nebo plavo? Život je velika zagonetka, a nauka je tu da nam ponudi neke odgovore. Ljudi očekuju na neka jednostavna naučna pitanja komplikovane odgovore, a nauka je jednostavna i plemenita i ne treba od nje praviti bauk - kaže Mariana za naš portal.

Hrabost u nauci

Mariana koja volontira još od srednje škole u kreativnom centru "Maštalište“, voli da čita knjige, interesuje je slikarstvo i kostimografija, u slobodno vreme crta i nada se da će u budućnosti moći da radi s mladima.

- Dok sam istaživala ovu temu plavo nebo i beli oblaci, doznala sam da nebo može biti i zeleno. Priroda je puna pitanja koja čekaju na odgovore, ne znam da li ću ja ikad moći da ponudim neki pravi odgovor, ali volela bih da motivišem ljude da postavljaju pitanja.

Na pitanje šta su činioci njegog uspeha, Mariana skormno kaže da je bitan faktor sreća, ali i dosta rada.

- Ajnštajn je rekao da je do teorije relativnosti došao jer je malo kasnio u razvoju, to jest, hteo je da kaže, da je ostao dete. Mašta i inteligencija su bitni, ali bezvredni ako ne radite. Sve zavisi od toga koliko je čovek spreman da se žrtvuje – ako želim uspeh na fakultetu ne mogu stalno da izlazim, nešto mora da trpi. Ja nisam od onih koji tvrde da mogu sve da stignu, bez mnogo rada – kaže Mariana.

Pored fizike Marianina velika ljubav je i književnost, kaže da voli posebno Miloša Crnjanskog.

- Andrić kaže da je u ćutanju sigurnost, dok Crnjanski tvrdi da morate da istupite, ma kakvo god bilo vaše mišljenje. Tako je i u nauci. Bitno je imati hrabrosti da se istupi, pa i po cenu da vas neko ismeje.

Mariana namerava da nastavi master studije u Srbiji, kaže da bi volela da izvesno vreme radi i u inostranstvu ali da se uvek vrati u Srbiju.

Laboratorija slavnih (Fame Lab) se održava u Srbiji od 2007. godine, Godine 2009. molekuralni biolog Mirko Đorđević osvojio je prvo mesto na takimičenju u Velikoj Britaniji.

Danijela Tadić

laboratoria slavnihmariana jaškov