(NE)ŽELJENI EFEKTI: Prednosti i mane svakodnevne konzumacije jabuka

Široko je rašireno verovanje da je za zdravo telo svakodnevno potrebno jesti jabuku. U zemljama engleskog govornog područja čak postoji izreka koja kaže: "An apple a day keeps the doctor away" što doslovno znači "jabuka dnevno će vas spasiti odlaska lekaru". Otkrivamo da li je to zaista tako ili je u pitanju još jedan mit o pravilnoj ishrani.

Korist za zdravlje

Jabuke imaju brojne prednosti koje mogu doprineti dugotrajnoj snazi. One su bogate važnim hranljivim sastojcima, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Tačnije, vitamin C deluje kao antioksidans, neutrališući štetna jedinjenja poznata kao slobodni radikali i štiteći od bolesti. Jabuke su takođe odličan izvor antioksidanata poput kvercetina, kofeinske kiseline i epikatehina. Neke studije takođe pokazuju da konzumacija jabuka može smanjiti rizik od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, i čak može pomoći u prevenciji raka.

Uz sve ovo, pokazalo se da jabuke pomažu da se osećate sito, smanjite unos kalorija i povećate gubitak kilograma zbog sadržaja vlakana. Studije na ljudima, životinjama i u laboratorijama pokazale su da unos više voća može biti povezan sa povećanom mineralnom gustinom kostiju i smanjenim rizikom od osteoporoze. Pored toga, neka istraživanja sugerišu da konzumacija jabuka može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, sprečavanju opadanja mentalnih performansi i usporavanju znakova starenja. Povećani unos jabuka može biti povezan sa manjim rizikom od astme i dijabetesa.

Mogući nedostaci

Svakodnevno konzumiranje jabuka nije štetno po vaše zdravlje. Međutim, ako ih jedete previše, može se pojaviti nekoliko neželjenih efekata. Konkretno, to može izazvati simptome kao što su nadimanje i bolovi u stomaku. Kao i ostalo voće, i jabuka ima puno ugljenih hidrata u svakoj porciji. Iako ovo nije problem za većinu ljudi, oni koji su na dijeti sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ili se vode keto dijetom će možda morati da smanje unos.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

astmadijabetesdijetahranljivi sastojcijabukajabukemitprevencija rakavitamin cvlaknazabludazdravlje