KORONA UZIMA DANAK: Majke pred "pucanjem" zbog obaveza i stresa

Nakon godinu dana pandemije virusa korona najveći broj majki u Srbiji ima osećaj da će "pući" zbog posla, stresa i obaveza koje su preuzele na sebe, svaka peta nema emotivnu, a trećina njih nema "logističku" podršku, odnosno osobu s kojom bi podelila obaveze oko dece, nabavke i plaćanja računa, pokazali su rezultati istraživanja pod nazivom "Mama, kako si", koje je sproveo Centar za mame. Studija o uticaju pandemije na život i svakodnevicu majki u Srbiji, koja je realizovana od 12. februara do 2. marta i u kojoj je učestvovalo 737 mama u našoj zemlji, takođe je pokazala da više od polovine njih smatra da im je od početka pandemije komplikovanije da ispune svoje svakodnevne obaveze, a posebno zabrinjava podatak da skoro 80 odsto majki nije obavilo godišnji sistematski zdravstveni pregled zbog korone, odnosno da polovina žena nije mogla da ode kod ginekologa. Kako u razgovoru za "Politiku" stiče Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, ova pandemija je još jednom potvrdila da je većina mama u u krizi – sama.

- Svaka društvena kriza vraća ženu u tradicionalne rodne uloge i patrijarhalnu podelu poslova u porodici, pa ni pandemija virusa korona ne predstavlja izuzetak. Najveći broj žena koje su učestvovale u našem istraživanju izjavio je da je na sebe preuzeo veći deo porodičnih obaveza oko doma i dece, a samo petina njih je ocenila da je njihov partner više uključen u roditeljstvo nego ranije. Nekako je ceo sistem 'računao' da će mame preuzeti dodatne obaveze oko dece i šire porodice, a realnost je potvrdila ta očekivanja. U najvećem broju slučajeva majke su bile te koje su svoj raspored prilagođavale školi, vrtiću i drugim obavezama oko deteta. Međutim, to ima svoju 'cenu', a ta cena je pogoršanje fizičkog i mentalnog zdravlja – svaka četvrta žena je primetila pogoršanje zdravstvenog stanja tokom pandemije, a lečenje u privatnoj ustanovi moglo je sebi da priušti manje od polovine njih - primećuje sagovornica.

Rezultati ovog istraživanja takođe govore da svaka druga mama ne uspeva da pronađe vreme za aktivnosti u kojima uživa sama, kao što su čitanje, bavljenje hobijem ili umetnošću, odnosno druženje bez dece. Svaka treća ne spava dovoljno, a 60 odsto njih nema vremena za fizičku aktivnost makar jednom nedeljno. Iako ohrabruje činjenica da više od dve trećine mama ima prijateljice s kojima održava blizak kontakt, 40 procenata njih smatra da ih je pandemija udaljila od bliskih ljudi. Ipak, polovina majki smatra da pandemija nije promenila njihove partnerske odnose, a za više od 60 odsto njih korona kriza nije imala uticaj na seksualni život u partnerskoj zajednici.

- Svaka četvrta mama smatra da ih je pandemija udaljila od njihovih ili partnerovih roditelja, a pomoć šire porodice imalo je oko 40 odsto njih, dok je 60 procenata mama redovno pomagalo svojim ili partnerovim roditeljima. Naše prethodno istraživanje o uticaju vanrednog stanja na položaj mama u Srbiji, koje smo uradile proteklog proleća, pokazalo je da je svaka treća imala umanjena primanja, a da je četiri odsto njih izgubilo posao zbog korona krize. Ova studija nam je pokazala da je pandemija smanjila lična primanja za svaku petu mamu, kao i porodična primanja za 35 odsto porodica - ističe sagovornica.

Rad tokom pandemije mamama je bio otežan s nekoliko strana – one koje su radile od kuće prijavljuju da su manje produktivne i da nemaju adekvatan prostor ili sredstva za rad. Zato ne čudi podatak da čak 60 odsto njih smatra da im je teže da usklade poslovne i porodične obaveze. Ohrabruje činjenica da više od dve trećine mama smatra da njihovi poslodavci poštuju sve epidemiološke preporuke kriznog štaba, ali treba imati na umu da se svaka četvrta mama na svom radnom mestu ipak ne oseća sigurno i zaštićeno od virusa korona. Svaka druga mama smatra da poslodavci imaju realna očekivanja od nje, ali tek 44 odsto njih koje rade od kuće kaže da se od njih ne očekuje da rade van radnog vremena.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Centar za mamekoronavirusmentalno zdravljeobavezeposaostres