U TRI KORAKA: Zakamuflirajte oštećenu kosu

Uz savete stručnjaka, uspećete da umanjite i zakamuflirate oštećenja kose.

Skratite kosu – sami!

Verovatno je vaša kosa trenutno mnogo duža i, pretpostavljamo, s vidljivijim oštećenjima nego na šta ste navikli. Feniranje i farbanje u kućnim uslovima, plus konstantni stres i zabrinutost, ostavili su traga na vašim vlasima. Odsecanje suvih i oštećenih krajeva osvežiće kosu. No, skraćivanje kose ne treba da bude drastično. Dovoljno je da odsečete krajeve u dužini od pola do 2,5 cm. Još važnije je da prilikom tog postupka koristite profesionalne frizerske makaze, koje su oštre i precizne. Secite kosu kada je potpuno suva – tako ćete realno moći da procenite njenu dužinu. Imajte na umu da su vlažne vlasi duže od onih suvih. Kada je reč o šiškama, skupite ih u oblik trougla i udaljite od lica – da biste imali realnu sliku dužine. Secite horizontalno, a onda povucite još nekoliko vertikalnih poteza, da biste umekšali oštre rezove. Takođe, možete pustiti šiške da izrastu, a onda ih samo začešljati i zakačiti dekorativnom šnalom ili ukosnicom. I rajfovi i ešarpe/marame mogu biti od pomoći. Ovi aksesoari u prvom su planu i odvlače pažnju s ostatka kose.

Intenzivirajte režim nege

Ako imate prirodno kovrdžavu kosu, smanjite broj pranja šamponom na nedeljnoj osnovi, te tako sprečite gubitak vlage. Koristite šampone bez sulfata. Hidratacija kose uvek je dobra ideja, no još je važnije da to činite kad pravite duže pauze između šišanja. Eksperti preporučuju regenerativno pakovanje za kosu jednom nedeljno, i to za sve tipove kose. Ako imate tanku i slabu vlas, koristite blaže formule, a za negu kovrdžave i talasaste kose neophodna su hranljivija pakovanja. Takođe, korisno je da izbegavate termičke tretmane (sušenje fenom, upotreba prese...). Najlepše izgleda kosa osušena na prirodan način, a u koju ste prethodno – dok je još bila vlažna – utrljali kombinaciju preparata za oblikovanje.

Poslužite se trikovima za oštećenu kosu

Oštećeni i isušeni delovi vlasi mogu uspešno da se zakamufliraju primenom preparata s uljem kokosa ili makadamije. Stručnjaci kažu da prirodni sastojci u preparatima zatvaraju kutikulu pojedinačnih vlasi, što kreira izgled zdrave i sjajne kose. Takođe, u cilju prikrivanja oštećenja, možete da upotrebite električni uvijač i njime formirate nekoliko lokni ili talasa. Uvijanje krajeva ka unutrašnjoj strani omogućava sjedinjavanje ispucalih vlasi s teksturom ostatka kose. Naravno, pre uvijanja, ne zaboravite da utrljate u kosu preparat za zaštitu od termičkih oštećenja. Osim toga, možete napraviti i visoki konjski rep, uviti ga u punđu, pa oštećene krajeve fiksirati ukosnicama i tako ih skloniti od pogleda.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

konjski repkosanega koseoštećena kosapakovanje za kosupandemija koronavirusapunđašišanjeskraćivanje kose