DR PREDRAG KON PORUČIO: Potrebno nam je zaključavanje od 10 do 14 dana

- Mi smo u situaciji kada više nemamo izbora, moramo neke mere da preduzmemo da bi nam opstao zdravstveni sistem - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Upitan da li nam je potrebno duže zaključavanje, dr Kon je rekao da je sada "minimum 10 do 14 dana da budemo pod merama, jer je virus sada toliko oko nas, da je nemoguće zaustaviti ga bez drastičnih mera".

Epidemiolog i član Kriznog štaba upozorio je i da bi se padom zdravstvenog sistema povećao broj smrtnih slučajeva.

Dr Kon je, gostujući na TV Prva zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem naglasio, da ako bi svi poštovali pravila - maska, distanca, higijena, da nam ovako drastične mere ne bi bile potrebne, kao i da je jedini izlaz iz cele ove situacije masovna vakcinacija.

U Srbiji raste broj zaraženih, ali i umrlih od koronavirusa, zbog čega je Krizni štab za borbu protiv koronavirusa odlučio da i ovaj vikend bude "zajklučan". Naime, danas i sutra ne radi ništa osim prehrambenih prodavnica, pumpi, apoteka, kioska i dostave hrane.

Prema poslednjim podacima, objavljenim juče u 15 časova, u Srbiji je za jedan dan registrovano novih 4.668 zaraženih od 16.831 tesirane osobe. Juče smo imali i porast broja umrlih - 26, a broj osoba na respiratorima juče je bio 208.

Izvor: Kurir.rs
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

epidemiologkoronakoronaviruskrizni štabpandemija koronavirusapredrag konsmrtni slučajvakcinavakcinacijazdravstveni sistem