SPAVAJTE ZDRAVO I KVALITETNO: Kako dobar san utiče na zdravlje čoveka?

Sedam ili više sati sna tokom noći, uz ostale faktore zdravog života, štiti od srčanog ili moždanog udara.

U naučno istraživanje, bilo je uključeno više od 14 hiljada ljudi koji su praćeni više od veka, utvrđeno je da, uz tradicionalne savete o prestanku pušenja, umerenom konzumiranju alkohola, redovnom vežbanju, zdravoj ishrani, i dovoljno sna pridonosi zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati istraživanja evropskih naučnika iz Holandije, Britanije i Norveške objavljeni su u časopisu "European Journal of Preventive Cardiology". Studijom je ustanovljeno da četiri tradicionalna faktora, prestanak pušenja, vežbanje, zdrava ishrana i umereni unos alkohola, za 57 odsto smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti i za 67 odsto fatalan ishod srčanog ili moždanog udara.

Kad se njima pridodao i peti faktor, najmanje sedam sati sna, u prvom se slučaju rizik smanjio za 65, a u drugom čak za 83 odsto. Naučnici kažu da će ovaj podatak imati velikog uticaja na javno zdravlje i buduće preporuke o faktorima koji utiču na smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

alkoholkardiovaskularne bolestimoždani udarprestanak pušenjaSanspavanjesrčani udarvežbanjezdrav životzdrava ishranazdravlje