I DO OSAM GODINA: Smisao za humor može da produži život

Psiholog Dženifer Aker i poslovna savetnica Naomi Bagdonas napisale su knjigu o smehu i njegovom uticaju na život. Knjiga navodi brojna istraživanja koja dokazuju da smeh poboljšava kvalitet života, ali i da ga može produžiti za osam godina.

U svoj knjizi objasnile su rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 1,4 miliona ljudi iz 166 zemalja širom sveta, a rezultati su pokazali da se smejemo veoma retko.

Ustanovile su i da stopa "smeha" opada nakon 23. godine života ili zapravo na glavnoj tački preokreta u odrasloj dobi, nakon fakulteta.

Jedno od istraživanja iz knjige pokazalo je da se četvorogodišnjak smeje 300 puta dnevno, dok se četrdesetogodišnjak smeje 300 puta svakih 10 nedelja. Takođe, istraživanje dokazuje da zdrav smisao za humor može da pomogne i u poslu i u životu.

U knjizi ukazuju na jedno istraživanje iz Norveške koje je 15 godina pratilo više od 50.000 ljudi. Rezultati su pokazali da su oni sa izraženijim smislom za humor u proseku živeli osam godina duže od ostalih.

Magazin "Travel and Leisure" navodi da su Aker i Bagdonas prepoznale važnost humora, pa su na Stanford poslovnoj školi pokrenule specijalne časove humora.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

humorsmehsmejanjesmisao za humorzdravlje