IZGUBIO BITKU SA KORONAVIRUSOM: Dragoljub Đuričić preminuo u 69. godini

Bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je danas u 69. godini u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu, od posledica koronavirusa, saopštilo je Udruženje muzičara.

Rođen je 10. oktobra 1953. na Cetinju, i svirao je sa grupama Leb i Sol, YU grupa, Kerber, i u pratećim bendovima Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića.

Karijeru je počeo još sedamdesetih u Crnoj Gori, gde je bio u grupama The End, Krune i Exodus. U Beograd se doselio 1975. i kao prateći bubnjar slavnih izvođača obišao čitavu Jugoslaviju. Pridružuje se grupi Mama-Coco koja sa Zdravkom Čolićem ide na najveću turneju tog doba, "Putujući zemljotres" (1978).

U YU grupi proveo je dve godine, u sasstavu Leb i Sol čak šest, da bi prešao u Kerber i vratio se u Leb i Sol. Kao član grupa ili studijski muzičar učestvovao je u snimanju više od 70 albuma, odsvirao je više od 6.000 koncerata i nastupao na svakom kontinentu osim Antarktika.

Krajem devedesetih osniva The drums company, grupu koja je "zapalila" festivale, a komponovao je za balet, pozorišne predstave, i nastupao na sportskim manifestacijama.

Bio je sastavni deo muzičke scene koja se usprotivila režimu Slobodana Miloševića, zvuk njegovog bubnja obeležio je proteste na kojima je bilo i po milion ljudi, a pokret Otpor proglasio ga je "Najotpornijim umetnikom".

Iako ga većina ljudi zna kao muzičara, bio je i uspešni slikar i imao je više desetina izložbi po bivšoj SFRJ.

Izvor: Mondo.rs
Foto: NM Novi magazin- Printscreen/Youtube

dragoljub đuričićpreminuo bubnjarpreminuo od koronavirusatop_slider