OD ALERGIJSKIH DO MEHANIČKIH: Kako sprečiti oštećenja kože ruku?

Već dugo se oslanjate na dezinfekciona sredstva koja isušiju, iritiraju, te prouzrokuju oštećenja kože ruku?Postoje načini da to sprečite!

Tokom godina pandemije, različite vrste iritacija i oštećenja kože – od alergijskih do onih mehaničkih – u drastičnom su porastu. Povišen nivo stresa i anksioznost osnovni su uzroci toga, ali postoji i još nešto. Učestala primena sredstava za dezinfekciju, koja je apsolutno neophodna u ovom periodu, rezultira manifestacijom različitih kožnih problema – od isušivanja i pojačane osetljivosti, do ekcema i kontaktnog dermatitisa. Eksperti otkrivaju kako da predupredite ove probleme!

Šta najviše šteti koži ruku?

Ljudi masovno svakodnevno primenjuju dezinfekciona sredstva za ruke. Ova navika apsolutno je opravdana, jer nas štiti od potencijalnog zaražavanja. No, s druge strane, ova sredstva uništavaju korisne bakterije na površini kože, neophodne za održavanje njene normalne funkcije. Naša koža je fizička barijera koja štiti telo od prodora različitih patogena. Za vršenje ove funkcije neophodno je da postoji zdrav mikrobiom na njenoj površini. Visok procent alkohola i neodgovarajuća pH vrednost u mnogim sredstvima za dezinfekciju glavne su nepogodnosti koje štete našoj koži. Alkohol može da isuši keratinocite, ili ćelije kožne barijere. To svakako povećava rizik od infekcija, upala, alergijskih reakcija, crvenila, edema i pucanja kože.

Rešenje postoji!

Iako ne možemo prestati da peremo i dezinfikujemo ruke, postoje određene mere koje će umanjiti štetne efekte ovih postupaka. Eksperti preporučuju upotrebu sredstava bez alkohola, na bazi hipohlorne kiseline. Ova kombinacija vode, hlorida i vrlo male količine sirćeta dovoljno je snažna da uništi viruse, dok je mnogo manje štetna za kožnu barijeru i mikrobiom. Prilikom pranja ruku koristite mlaku vodu. Ona neće isušiti kožu kao ona vrela. Nakon toga, u još uvek vlažnu kožu ruku utrljajte hidratantno sredstvo. To će omogućiti duže zadržavanje vlage. Za negu ruku koristite što hranljivije i hidratantnije kreme i losione.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

dezinfekcija rukuiritacija kožekožakoža rukukremalosioninega kožepandemija koronavirusastresvlaga