POSLE 80 GODINA: Francuska vraća Klimtovo remek-delo vlasnicima

Sliku "Ružičnjaci pod drvećem" Francuska će vratiti naslednicima nekadašnje vlasnice, koja je pre više od osamdeset godina, u doba nacizma, bila prinuđena da proda remek-delo Gustava Klimta.

Prvobitna vlasnica "Ružičnjaka pod drvećem" Nora Stiasni, iz poznate austrijske jevrejske porodice, morala je da proda sliku po vrlo niskoj ceni da bi preživela nakon što su nacisti anektirali Austriju 1938. godine, rekla je francuska ministarka kulture Rozlin Bašlo.

Nora je 1942. deportovana u Poljsku gde je i umrla iste godine.

Klimtovo delo bilo je u posedu trgovca umetninama, simpatizera nacista, do njegove smrti, šezdesetih godina.

- Francuska je, nesvesna istorije dela, kupila "Ružičnjake pod drvećem" na aukciji 1980. godine za Muzej Orse u Parizu - navela je ministarka.

- Odluka o vraćanju vlasnicima umetničkog dela iz javnih kolekcija ilustruje našu posvećenost pravdi i obeštećivanju opljačkanih porodica - objasnila je ministarka Bašlo.

Nora Stiasni nasledila je sliku od strica, austrijskog industrijalca i kolekcionara Viktora Zukerkandla, koji je delo kupio 1911. godine.

Restitucijom će se priznati zločini koje su pretrpele porodice Zukerkandl i Stiasni, a zatim će imovina koja im pripada biti vraćena naslednicima.

Izvor: RTS
Foto: Inserm - YouTube/PrintScreen

gustav klimtremek deloRozlin BašloRužičnjaci pod drvećemumetnička slika