MOĆNA SVOJSTVA CARSTVA GLJIVA: Stručnjaci otkrili zašto je dobro konzumiranje pečuraka

Stručnjak za održivi razvoj i zdravlje Laura Fišer kaže da u poslednje vreme svuda primećuje razne vrste gljiva, nekad su se mogle videti samo na pici sa sirom, a sada su po tanjirima, ali i u šoljicama kafe, dok stručnjaci otkrivaju moćna svojstva sadržana u carstvu pečuraka.

Iako neki misle da spadaju u porodicu biljaka, DNK gljiva više liči na životinjski, ali po karakteristikama one nisu ni biljke, jer nemaju hlorofil, a ne spadaju ni u životinjski svet.

Zato ovi organizmi, koji inače mogu biti jednoćelijski i višećelijski, imaju "sopstveno carstvo". Tako da uz biljno i životinjsko postoji i carstvo gljiva, najrasprostranjenijih organizama na Zemlji sa, kako se pretpostavlja, 1.500 000 različitih vrsta, mada je poznato samo oko 70.000.

Zdravstvene prednosti gljiva

Osim što je većina jestivih gljiva i ukusna, one su i veoma zdrave, niskokalorične, a opet pune vlakana i bogate raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

- Pečurke sadrže poprilično dugačak spisak hranjivih sastojaka, a zbog značajne količine vitamina B pomažu i u saniranju oštećenja ćelija – rekao je za "Real Simple" nutricionista Den Ngujen koji dodaje da su gljive odlične i kao izvor kalijuma, koji je je nužan u regulisanju krvnog pritiska.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Uz to, ako su rasle na svetlu ili ste ih nakon vađenja iz zemlje ostavili na suncu, izvrstan su izvor vitamina D ključnog za zdravlje kostiju, srca, imunološki sistem, pa čak i raspoloženje.

Bogati ukus i mesnata tekstura čini ih popularnom alternativom mesu. One su pune proteina i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a bogate su i gvožđem, fosforom, kalijumom i mnogim elementima u tragovima.

Uz sve navedeno, gljive spadaju i u sve popularniju biljnu podgrupu takozvanih adaptogena.

Reč je o takozvanim "super-biljkama" koje pomažu u bržem fizičkom oporavku, ali i štite od stresa. Osim toga, adaptogeni potencijalno pomažu i imunološkim funkcijama, poremećajima raspoloženja, pa čak deluju i kao stimulansi koji popravljaju telesnu izdržljivost.

Osušene odnosno dehidrirane gljive dugo se već koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini. U novije vreme sušene pečurke našle su svoje mesto u raznim supama, ali i u kafi.

Istraživanja su za sada obećavajuća, treba dokazati koliki će uticaj imati na izdržljivost organizma, bolji rad mozga ili jačanje imuniteta.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

adaptogengljivejačanje imunitetakineska medicinapečurkerad mozgastressuper biljkasušene gljivesušene pečurkevitamin bvitamin dvlakna