MOĆAN SAVEZNIK DOBROG IZGLEDA: Ulje avokada ublažava tragove starenja, oporavlja kožu i štiti kosu

Hladno ceđeno ulje avokada, sadrži visoku koncentraciju vitamina E, koji je jako bitan u održavanju zdravlja kože.

Direktno nanošenje ulja na kožu smanjuje pojavu staračkih pega, bora i drugih znakova starenja, pokazala su istraživanja.

Najbitniji sastojak za ljudsko zdravlje u ovom ulju su lecitin i sterolin. Lecitin formira zaštitni sloj na površini kože i folikulima kose, dok ih sterolin hidrira i omekšava.

Zašto je ulje avokada dobro za kosu?

Ulje avokada ima tu moć da obnovi oštećenu kosu i vrati joj izgubljeni sjaj. Takođe, može i da pospeši rast kose, kao i da smanji opadanje vlasi.

Kako ovo ulje deluje na kožu lica?

Pre svega, valja napomenuti da je ulje avokada generalno dobro za kožu i da ubrzava zarastanje rana. Neke studije pokazuju da je pacijentima sa suvom kožom, naročito obolelima od psorijaze, ovo ulje pomaže da se otklone simptomi zatezanja i peckanja.

Avokado ulje, dakle, prvenstveno prija suvoj koži, zato što joj daje vlagu i hidrira je, pri tom ne ostavljajući mastan trag, koža ga brzo upija.

Ono što je posebno važno danas u nezi kože jeste ublažavanje ili otklanjanje bora. Upravo dubinska hidratacija doprinosi većoj elastičnosti kože, boljoj ishranjenosti i vlazi, zbog prisustva beta karotena, proteina, lecitina, vitamina A, D i E, samim tim, manjoj mogućnosti pojave bora jer stimuliše metabolizam kolagena.

Izvor: Stil.kurir.rs/Kućni lekar
Foto: Ilustracija/Pexels.com

avokadoborekarotenkosakožaopadanje kosepsorijazastaračke pegestarenjeulje avokadavitamin dvitamin Ezarastanje rana