OGRANIČITE UNOS: Uticaj gaziranih pića na imunitet

Nije novost da gazirani sokovi nisu baš zdravi. Osim što se najčešće pominju kad je u pitanju višak kilograma i zdravlje srca, ne treba zanemariti ni njihov uticaj na imunološki sistem.

Imajući u vidu da se gazirani sokovi primarno sastoje od šećera, a šećer slabi imunitet, logično je pretpostaviti da sokovi mogu i te kako da oslabe telo koje se bori protiv neke bolesti.

Postoji nekoliko razloga zašto bi, bar tokom bolesti, bilo razumno da izbegavate previše sokova.

Hrane loše bakterije

Samo tri decilitra gaziranog soka sadrži oko 39 grama dodatnog šećera što nažalost može da bude sjajna podloga za razvoj bolesti ako se konzumira redovno, piše Eat This.

Šećer hrani put na kom se razvijaju bakterije i virusi koji se zatim šire telom. Generalno, šećer potiskuje imunološki odgovor. Sokove zbog toga ne treba sasvim izbaciti, ali bi unos trebalo ograničiti bar na jedno ovakvo piće nedeljno.

Mogu da povećaju rizik od infekcije

Iako ovo važi za sve, u većem riziku su osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Šećer u sokovima utiče na leukocite koji imaju vrlo važnu ulogu u imunitetu, odgovorni su za borbu protiv infekcije.

Osobe s dijabetesom tipa 2 posebno su podložne zdravstvenim komplikacijama, a naročito u vreme koronavirusa, pa je svakako korisno izbaciti sokove.

Povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2

Svakodnevno konzumiranje sokova povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Redovno konzumiranje zaslađenih pića smanjuje osetljivost na insulin, a to je jedan od najvećih faktora za razvoj ovog tipa dijabetesa.

Mogu da podstaknu upale

Popularna gazirana pića prepuna šećera mogu da podstaknu upalne procese u telu koji oslabljuju imunitet, ali i povećavaju rizik od razvoja hroničnih bolesti u kasnijoj dobi.

Povećavaju rizik od gojaznosti

Ovo se posebno odnosi na osobe koje imaju problem s kilogramima i skloni su debljanju. Sokovi donose "prazne kalorije" koje nemaju nikakvu hranjivu vrednost. Oni zapravo, mogu samo da škode organizmu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bakterijedijabetes tip 2gazirano pićehronične bolestiimunitetinfekcijainsulinleukocitišećersrcevišak kilogramazaslađeno piće