IDEALAN SASTOJAK ZA LEPOTU: Napravite čudotvorne preparate od kafe

Maska i piling od mlevene kafe zrelu i umornu kožu će vrlo brzo osvežiti, zategnuti i podstaći joj cirkulaciju, a jednostavno i brzo se priprema.

Kafa obiluje antioksidansima, a kofein podstiče brže izlučivanje toksina i tečnosti iz tela, zbog čega se preparati na bazi kofeina često koriste i u preparatima protiv celulita. Domaći piling od kafe posebno će vas osvežiti u prolećnim danima.

Za najjednostavniji piling dovoljan vam je talog kafe i malo vode. Talog malo razmutite i 5 do 10 minuta utrljavajte u kožu lica. Nakon masaže isperite lice mlakom vodom. Isto će delovati i maska od crne kafe za kosu.

Skuvajte blažu kafu, ohladite i nanesite na kosu. Nakon 20 minuta pod plastičnom kapom isperite. Kafa će ukloniti višak masti, zagladiti kutikule i kosu učiniti sjajnijom.

Kako je zrela koža često suva i vrlo osetljiva, kafi ili morskoj soli, koja je jednako korisna za piling, dodajte maslinovo ili kokosovo ulje, koje je dobro za glatku i mekšu kožu. Dobro će delovati masno mleko i jogurt i med. Za pripremu vam treba kašičica do dve svakog sastojka, a u frižideru smesu možete držati i do dve nedelje.

Maska od kafe i kakaa

Sastojci:

- dve kašičice mlevene kafe,
- dve kašičice kakaa u prahu,
- tri kašičice punomasnog mleka ili jogurta,
- kašičica meda

Priprema:

Sve navedene sastojke treba dobro pomešati i naneti na lice. Nakon što maska odstoji oko 15 minuta treba je isprati mlakom vodom. Dok nanosite masku, lagano izmasirajte lice za bolju cirkulaciju.

Mirisni piling za celo telo

Sastojci:

- tri kašičice taloga od kafe,
- jedna kašičica ulja po želji (maslinovo, kokosovo ili ulje badema) i
- smeđi šećer.

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte ulje i malo smeđeg šećera. Dobijenu smesu umasirajte u kožu, to će ukloniti mrtve ćelije i poboljšati cirkulaciju. Koža će biti glatka i lakše će upijati hranjive sastojke iz krema.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

antioksidansicirkulacijakafakakaokofeinkokosovo uljekožamaska za licemastmlekopilingsmeđi šećertoksini