ZAŠTITA KUĆNIH LJUBIMACA: Prva vakcina protiv koronavirusa za životinje registrovana u Rusiji

Rusija je registrovala prvu vakcinu na svetu protiv Kovida-19 za životinje, saopšteno je iz Savezne služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor. Već od aprila vakcina "karnivak-kov" će ući u masovnu proizvodnju.

Rusija već ima tri vakcine protiv koronavirusa za ljude, od kojih je najpoznatija "sputnjik V". Moskva je takođe dala hitno odobrenje za još dve, "epivakkorona" i "kovivak".

Vakcina za životinje, koju je razvila jedinica Savezne službe za veterinarski i fotosanitarni nadzor, nazvana je "karnivak-kov", saopštili su zvaničnici ove institucije.

- U klinička ispitivanja karnivak-kova, koja su započela prošlog oktobra, bili su uključeni psi, mačke, arktičke lisice, lasice, obične lisice i druge životinje - rekao je zamenik šefa službe, Konstantin Savenkov i dodao:

- Rezultati ispitivanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer su sve vakcinisane životinje razvile antitela na koronavirus u 100 odsto slučajeva.

Imunitet traje šest meseci nakon vakcinacije, ali naučnici koji su radili na stvaranju vakcine nastavljaju sa analizama, dodaje se u saopštenju.

Prema najavama, masovna proizvodnja vakcine mogla bi započeti već u aprilu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

koronakoronavirusKovid-19vakcinavakcina za životinjevakcinacijaživotinje