SINDROM PROLEĆNOG UMORA: Zašto se javlja i kako ga pobediti?

Da li osećate da sada kada je stiglo proleće teže ustajete iz kreveta ili ste stalno pospani, osećate se neprestano umorno i teško se koncentrišete?

Ovo je verovatno "sindrom prolećnog umora", stanje zbog kojeg smo zaista umorniji tokom prolećnih meseci, a kao što su pokazale mnoge studije, ovaj gotovo trajni osećaj nešto je što uglavnom pogađa žene. Zašto se ovo događa?

Aktivni smo više sati

Sa dužinom dana koja se neprestano povećava od 20. do 21. marta (prolećna ravnodnevica) do 20. ili 21. juna aktivni smo više sati, u poređenju sa zimom kada smo mogli da obučemo pidžamu i legnemo na kauč u osam uveče. Dakle, organizam troši energiju da održi um i telo budnim i fokusiranim, što postepeno izaziva ovaj osećaj umora.

Telo je u procesu detoksikacije

Tokom zime imamo tendenciju da jedemo više masne hrane sa više kalorija i sledimo prilično neaktivan životni stil. Sve ovo opterećuje telo toksinima kojih organizam pokušava da se oslobodi sada kada ima saveznike u vidu sunčeve svetlosti i pojačanog kretanja.

Imuni sistem intenzivno radi

Period virusa, koji dostiže vrhunac na kraju zime i pojava sezonskih alergija, zajedno sa prvim cvetanjem, uzrokuju dodatno opterećenje imunološkog sistema koji u poslednje vreme intenzivno radi, upijajući tako veliki deo energije koje imamo.

Ono što možete da uradite - pored toga što ćete paziti na ishranu, vežbati i dobro spavati da biste se osećali puni energije - jeste da sačekate neko vreme, jer ovaj sindrom obično traje nekoliko nedelja.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

alergijedetoksikacijaenergijahranaimuni sistemprolećesindrom prolećnog umoraspavanjeumorvirusi