Dobri i loši momci

Filmska umetnost je starija za još jednu godinu. Menjala se, evoluirala, stagnirala nebrojeno puta od 28. decembra 1895. godine... Međutim, prave promene tek slede!

Digitalno doba... Svako s mobilnim telefonom je potencijalni filmadžija. Svi su skoro 24 sata povezani (navučeni) na bioskop sa bezbroj mesta – Internet. Raskrsnica na kojoj se film već nalazi. Koji pravac izabrati? Otvorenost ili ekskluzivitet? Komercijalno ili alternativno? Biznis ili umetnost? Možda sve?! Jedno je sigurno – filmskoj umetnosti je potrebno podmlađivanje. 

FESTIVALI

Koliko je kreativnost u rukama svakog pojednica, a sloboda (možda) onlajn zainteresovalo je organizatore festivala "Nova svetlost na dlanu". Zanimljiva ideja, koja zahteva razradu u 2008. godini.

O (digitalnoj) budućnosti filmske umetnosti i položaju autorskog filma u svetu danas pričalo se i na Festivalu autorskog filma, iz čega je proizašao "Beogradski manifest 2007". Bitna tema kojom se bavi manifest koji su podržali Aki Kaurismaki i Aleksandar Sokurov, ipak ostaje u senci odličnog rumunskog filma "California Dreamin". Film mladog, ali nažalost, tragično nastradalog reditelja Kristijana Nemeskua, dokaz je da sedma umetnost i te kako još ima snage. Beograđani su odlično prihvatili ovaj festival. Većina projekcija je bila rasprodata, a najviše se pričalo o filmu "Control", koji se bavi životom Iana Kertisa, frontmena kultne grupe "Joy Division".

Po posećenosti i programu, jedan od hit događaja 2007. godine je i Festival "Slobodna zona". Gužva, otvoreni razgovori, zanimljivi gosti, prijatni domaćini, jedan odličan film o fudbalu i slobodi ("Goal Dreams") i još mnogo zanimljivih filmova sa značajnim temama ("Budina izgubljena deca", "Žig ubice", "Persepolis", "Postojim", "Bolesnik"). Uspeh! 

Nismo zaboravili FEST 07. Uprkos postepenom nestajanju koncepcije, ovaj festival će uvek imati svoje mesto u filmskom životu prestonice. "Mala mis Sanšajn", "Nacija brze hrane", "Vrati se", "Vavilon", "Crna knjiga" – nekoliko razloga da delimično raščistimo maglu ispred FEST-a. Mada, bilo je potrebno kopanje po arhivi da ove odlične filmove povežemo baš s ovim događajem. 

DOMAĆI FILM

Sedma godina u novom milenijumu je donela i nekoliko domaćih filmova, od kojih je najviše pažnje privuklo ostvarenje Srdana Golubovića "Klopka". Priča o ocu koji se bori za sinovljev život je domaći kandidat za "Oskara", a u planu je i američki rimejk.

Komentare domaćih filmova ovog puta ćemo zaobići da bismo pozitivno započeli 2008. u kojoj nas očekuju (čak) dva domaća filma koja obećavaju: "Čarlston za Ognjenku" i "Šišanje". Ali, srpskom filmu ne verujemo, dok se ne zavrti.

Pored "Klopke", koju pominju drugi, i filma Miše Radivojevića "Odbačen", koji će učestvovati na Festivalu "Cinequest" u Kaliforniji, vredan pomena je još jedino film "Četvrti čovek". Uprkos manama, ovo jeste značajniji film od naslova poput "Hadersfild", "Promeni me", "Konji vrani", "Crni Gruja i kamen mudrosti"...

Takođe, u novu godinu nećemo ući ni s pričom o Filmskom festivalu Srbije, održanom u Novom Sadu od 3. do 8. jula, a ni drugim domaćim festivalima. Dovoljno se pričalo (da ne upotrebimo neki drugi izraz), a i bilo je toliko dobrih i loših filmova u svetu na koje želimo da vas podsetimo.

Najpre, sasvim pristojne kambekove su doživeli Spajdermen, Roki Balboa, Džon Meklejn ("Umri muški 4.0"), Hari Poter, "Fantastična četvorka", "Pirati sa Kariba", ekipa Denija Oušena i Džejson Born. Idealan izbor za jedan pristojan DVD-vikend s prijateljima! Ne tražite previše od ovih ostvarenja, posebno isključite mozak dok gledate "Pirate sa Kariba: Na kraju sveta". 

HOLIVUDSKI HUMOR

Zatim, uživali smo u svežem holivudskom humoru filmova "Zaglavilo se" i "Kul momci" i zgražavali se nad prazninom koju ostavljaju "Gas do daske 3", "Divlji u sedlu", "Žetva", "Invazija", "Pukotina", "Uzdizanje Hanibala", "Slutnja"...

Lista grozomornih u 2007. godini mogla bi da potraje. Zato ćemo je preseći animiranim kolačićem – filmom "Mućkalica". Potencijalno prvo mesto na listi najboljih ostvarenja, koja su u ovih godinu dana stigla da naših bioskopa! Mnogi filmski biseri 2007. godine su ostali u kategoriji "sve metode su dozvoljene da bi se došlo do dobrog filma". Šteta... (Da li je neko pomenuo "Grindhouse" tandema Tarantino-Rodrigez?)

Očekivali smo više od omiljenih reditelja Denija Bojla i Dejvida Finčera, ali "Sunce" i "Zodijak" ipak zaslužuju da se nađu na beloj listi. U grupu "skoro odlični’" spada i "Vatreni obračun" s opasnim dasom Klajvom Ovenom, a za preporuku su i rediteljski debi Ben Afleka "Nestala" prikazan (samo!) na Sinemaniji i Tom Kruz kao senator u "Glinenim golubovima''.

Tu negde, iza oznake "moglo je i bolje", stoje "Simpsonovi na filmu", "Transformersi", "Nemir" i "Hitman".

Mnogi su uživali u "Zvezdanoj prašini", "Začaranoj" i "Mostu za Terabitiju", ali samo pojedini u "Dolasku tame" i "Zlatnom kompasu".

Pomenutu budućnost filma ozbiljno ugrožava ideja koja stoji iza filma "Beovulf", ali svako ide svojim putem. Zemekis je očigledno izabrao svoj i to poštujemo. Kao i "Beovulf", vizuelnu specifičnost, mada ne i scenarističku, poseduje i ostvarenje "300: Bitka kod Termopila".

Sajnfeld se preselio u košnicu i nastao je "Bee Movie", odnosno, iz nekog razloga preveden kao "Pčelac Beri Medić". Zabavno!

Iz razloga zvanih Rene Zelveger i Juan Mekgregor se sećamo zečeva "Gospođice Poter". Nikada nećemo zaboraviti ni "Ne reci nikom", jer je kvalitetan triler s pravim odnosom francuskog šmeka i američke žanrovske određenosti. Ali, trudićemo se da zaboravimo Džordža Klunija u filmu "Majkl Klejton" i Edija Marfija u "Norbitu".

Filmska utakmica 2007. godine je nerešena! Da li će "dobri momci" pobediti u 2008? Publika je ta koja treba da dobre priče gura napred kada joj autori to omoguće


Katarina Milovanović