BLAGOTVORNA ZA TELO I UM: Topla kupka kao opuštajući ritual

Svi su upoznati sa činjenicom da topla kupka nudi mnoge koristi za telo i um.

Nakon napornog radnog dana ili treninga, topla kupka će pomoći u relaksaciji mišića, oslobodiće vas stresa i poboljšati cirkulaciju.

Ukoliko redovno uživate u ovakvim ritualima već ste upoznati sa blagodetima relaksacije u kadi, a onima koji o tome još razmišljaju da li da isprobaju ovaj način relaksacije, otkrivamo nekoliko razloga koji će ih podstaknuti da još večeras pripreme toplu kupku.

U pravom trenutku

Napravite detoks kupku uveče pre spavanja. Telo tokom spavanja aktivira mehanizme regeneracije i podmlađivanja, a kupanje toplom vodom opušta napete mišiće, pojačava mikrocirkulaciju i podiže telesnu temperaturu jačanjem imunološkog sistema.

Esencije

U vruću kupku možete dodati soli sa detoksikacionim svojstvima za uklanjanje napetosti mišića, kao i mnoga esencijalna ulja za telo sa hidratantnim sastojcima. Isprobajte ulja lavande, limunske trave, grejpa ili čempresa. Da biste izbegli iritaciju esencijalnih ulja, pomešajte 3-5 kapi ulja sa kokosovim uljem pre nego što ih ubacite u vodu. Nakon kupanja nanesite hidratantnu kremu i mleko za telo.

Blagotvorna toplota

Pre nego što uronite u kadu, zatvorite vrata kupatila i dozvolite da se prostor ispuni parom. Prema nedavnim studijama, znojenje reguliše mikrobiom kože sprečavajući štetne bakterije da prodru u pore.

Svoje vreme

Ovo je verovatno jedini trenutak u danu koji možete posvetiti sebi. Iskoristite ga za ublažavanje stresa, usredsredite se na najbolje trenutke, smireno razmišljajte i planirajte svoj sledeći dan.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

cirkulacijadetoksesencijalna uljakožamleko za telonega kožeporeritualstrestelotopla kupkaum