MOĆNE BOBICE: Aronija leči mnoge bolesti

Aronija ima malo kalorija i masti. Takođe, aronija sadrži impresivan nivo minerala i vitamina. Osim toga, kora ovog bobičastog voća je takođe dobar izvor dijetetskih vlakana.

Ovo bobičasto voće je takođe dobar izvor mnogih antioksidantnih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta-karotena i folata. Možete uzgajati aroniju u vašem kućnom vrtu i uživati u svojim, svežim bobicama aronije. Bobice će biti zrele krajem leta ili početkom jeseni. Tada možete odabrati bobice i jesti ih sveže sa grma, bilo sirove ili prerađene na mnogo različitih načina, piše Zdravissimo.

Redovno konzumiranje bobica pruža potencijalne zdravstvene prednosti protiv raka, starenja i neuroloških oboljenja, upale, dijabetesa i bakterijskih infekcija.

Sibirska aronija

Sibirska aronija se naziva još i crna aronija ili sibirska borovnica - budući da podseća na borovnicu i može da toleriše veoma niske temperature.

Poreklo

Sibirska aronija je mali, listopadni grm, visine oko 5-8 m, koji vodi poreklo iz severno-američkih predela koji su poznati kao veoma hladni. U Sibir je dospela upravo iz severne Amerike.

Bobice sibirske aronije su bogat izvor antioksidanasa, i to pre svega antocijana. Iz tog razloga se naročito sibirska aronija ceni kao neverovatan prirodni lek za mnoge bolesti i stanja.

Aronija i njena lekovitost

Aronija kao lek ima niz prednosti, pre svega, zahvaljujući svom antioksidativnom, protiv-upalnom i antibakterijskom dejstvu.

Može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti.

Aronija podstiče mršavljenje

Aronija ima malo kalorija i masti, a sadrži dijetetska vlakna i obilje hranljivih materija. Aronija vas duže drži sitim i poboljšava vaše celokupno zdravlje, što utiče povoljno na mršavljenje.

Poboljšava varenje

Aronija je bogata dijetetskim vlaknima, što znači da olakšava nesmetano varenje, poboljšavajući kretanje hrane kroz creva. Vlakna mogu da pomognu protiv zatvora, dijareje, grčeva, nadimanja i želudačnih tegoba.

Zavisno od telesne građe, oko tridesetakak bobica aronije dnevno može da se pojede.

Prevencija raka

Istraživanja su povezala aroniju i njihov sadržaj antocijanina direktno sa smanjenjem rizika od nastanka raka debelog creva.

Aronija i spanać su naročito dobri za krvnu sliku.

Lečenje kognitivnih poremećaja uz pomoć aronije

Antioksidansi u aroniji smanjuju oksidativni stres u mozgu, čime se smanjuje rizik za pojavu Alchajmerove bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem.

Poboljšanje vida

Karoteni koji se nalaze u ovim bobicama mogu da smanje oksidativni stres u očima, čime se sprečava razvoj katarakte.

Antioksidansi u aroniji mogu da spreče simptome starenja, a zbog svoje osobine da stežu, zapravo mogu da zategnu kožu i učine da izgledate mlađe.

Aronija za regulaciju krvnog pritiska

Sadržaj kalijuma u aroniji je dovoljno visok da ima primetan uticaj na zdravlje srca. Vlakna i razni antioksidansi u aroniji imaju presudnu ulogu za zdravlje srca, budući da snižavaju nivo holesterola i deluju protiv slobodnih radikala.

Aronija je takođe povezana sa regulacijom insulina, koji pomaže da se normalizuje nivo šećera u krvi.

Aronija je najčešće dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

antioksidansiaronijabakterijska infekcijadijabetesholesterolinsulinkataraktaprevencija rakasibirska aronijasrcestarenjestresupalavarenjevidvlakna