Kopaonik je nacionalni park i turistički centar, ali princip zaštite prirode treba da bude dominantan

Kompanija Color Media Communications i magazin “Diplomacy&Commerce” organizovali su konferenciju “Kopaonik 2031” sa ciljem da se od svih zainteresovanih strana čuje kakvi su izazovi i perspektive pred ovom planinom koja predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala Srbije.

Konferencija je organizovana uz podršku partnera MK Mountain Resort, hotela Viceroy Kopaonik Serbia i AMS Osiguranja.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dr Miroslav Knežević rekao je na otvaranju da je Kopaonik kao turistička destinacija najveći, najmoderniji i najpoznatiji skijaški centar u Srbiji i u ovom delu Evrope, sa odlično pripremljenim stazama za sve kategorije skijaša.

„Mi kao resorno ministarstvo smo uložili u prethodnih pet godina 122 miliona dinara u različite infrastrukturne projekte sa namerom da se sadržaji i turistička infrastruktura poboljšaju da bi svi ti gosti koji dolaze mogli kvalitetnije da provode svoje vreme. Ne treba zaboraviti privatna ulaganja, kao i ulaganja Skijališta Srbije“, istakao je državni sekretar Miroslav Knežević.

Menadžer za tržište Srbije Turističke organizacije Srbije dr Olgica Miljković je navela da TOS kroz brojne kampanje nastoji da dovede turiste, medije i organizatore putovanja da upoznaju Kopaonik kao destinaciju na kojoj može da se boravi tokom cele godine.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić rekao je na otvaranju da je opština Raška uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine uspela da obezbedi 23 miliona evra kako bi rešili problem prečišćavanja otpadnih voda Kopaonika i vodosnadbevanja dela vikend naselja koje sa tim ima problem. On je dodao i da su započeli rešavanje problema parkinga na Kopaoniku.

Na prvoj panel diskusiji pod nazivom Da li ćemo uspeti da pozlatimo “Srebrnu planinu”!? o Kopaoniku u narednih deset godina, izazovima i perspektivama govorili su Radoš Đorđević, direktor MK Mountain Resorta i hotela Grand; Goran Kovačević, generalni direktor hotela Viceroy Kopaonik Serbia i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA.

Direktor MK Mountain Resorta i hotela Grand Radoš Đorđević naveo je:

„U narednom periodu je planirana investicija od 20 miliona, pre svega za unapređenja smeštajnih kapaciteta, javnih prostora, barova, restorana. U planu je izgradnja i moderne garaže sa 145 parking mesta. Radimo i novi deo u sklopu hotela sa 44 privatna apartmana“.

Generalni direktor hotela Viceroy Kopaonik Serbia Goran Kovačević je naveo da će oni raditi na tome da Kopaonik postane evropska skijaška destinacija, ali i kao mesto za letnji turizam. Međutim, on je naveo i brojne probleme s kojima se Kopaonik suočava.

„Treba napraviti elaborat o tome koliko može da se gradi, kada može da se gradi, zatim kako će se rešiti infrastruktura, otpadne vode, saobraćaj. Ono što me, takođe, zanima jeste šta se dešava sa bolesti šuma na Kopaoniku. Kopaonik nije više zelen kao što je nekad bio. Moramo se baviti ovim, jer ono čemu se danas dičimo će nestati za pet ili 20 godina“, naglasio je Kovačević.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA Aleksandar Seničić istakao je da je ulazak MK grupe na tržište Kopaonika 2009. godine napravilo nagli zaokret na bolje u smislu investicija koje su sprovedene, a tu je i uticaj Skijališta Srbije koji su promenili stanje na planini.

„Nakon ovoga je došlo do poboljšanja turističke ponude na Kopaoniku. Ono što bih istakao kao važno jeste da nam je potreban neki standardni hotel sa tri zvezdice koji se traže na turističkim tržištima pravih skijaša“, rekao je Seničić.

Na drugom panelu Sanacija “Krova Srbije” – preventiva ili kurativa? o tome kolika je cena popularnosti planine i da li je balans između turizma i očuvanja prirode moguć govorili su: Predrag Šumarac, izvršni direktor Nacionalnog parka Kopaonik; Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacija Raška i Prof. dr Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus.

Izvršni direktor Nacionalnog parka Kopaonik Predrag Šumarac izjavio je tokom panela da Kopaonik jeste nacionalni park i turistički centar, ali da ipak princip zaštite prirode treba da bude dominantan.

„Balans između prirode i turizma je veoma teško naći, ono što je trenutno situacija u Nacionalnom parku Kopaonik i što je generalno generator svih ovih problema, između tog principa zaštite i turizma, to je što se planina razvijala ne vodeći računa koliko istovremeno posetioca može da bude u jednom trenutku na planini“, istakao je Šumarac.

Direktor Turističke organizacija Raška Radenko Cvetić naveo je da je njihov prevashodni cilj promocija Kopaonika, a naročito promocija i proširenje ponude kada je u pitanju letnja sezona, odnosno period od aprila do novembra.

„To podrazumeva prezentaciju domaćim, ali i stranim turistima kako bismo smanjili sezonalnost tokom godine“, naveo je Cvetić.

Predsednica opštine Brus Prof. dr Valentina Milosavljević izjavila je tokom panela da je gondola dovela do ekspanzije turizma i do ogromnog povećanja broja turista u smeštajnim kapacitetima u Brzeću.

„Ključni problem je nedostatak prečišćivača otpadnih voda. Aplicirali smo za projekat koji je odobren od strane zajedničkog okvirnog sporazuma o saradnji na infrastrukturnim projektima između Vlade Republike Srbije i Republike Mađarske, tako da ćemo u tri faze odraditi uređivač za prečišćavanje otpadnih voda u Brzeću“, zaključila je Milosavljević.

ams osiguranjecolor media communicationsDiplomacy & CommercekonferencijaKopaonik 2031MK Mountain ResortViceroy Kopaonik Serbia