Rade Šerbedžija i prijatelji

Poznati umetnik i glumac sa holivudskom karijerom, Rade Šerbedžija, posle uspešnog tradicionalnog koncerta, 30. decembra sada već prošle godine, u prepunom Centru "Sava", održao je još jedan koncert u kome su učestvovali brojni prijatelji i poznati muzičari.

U belom sakou, sa šeširom na glavi i čašom belog vina u ruci, Šerbedžija je u društvu gitariste Vlatka Stefanovskog pozdravio publiku, poželevši im srećan Božić. Pored autorskih pesama, izvodio je numere Arsena Dedića i drugih domaćih i stranih klasika, kao i poeziju i izvorne narodne pesme iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Pored pesama "Da li znaš, i ja sam nekada imao grad", "Verka kaluđerka", "Božićne pesme iz Hrvatske"… otpevao je i jednu specijalnu, "Devojko mala", koju je posvetio svojoj dragoj prijateljici Mileni Dravić.

Na sceni su se smenjavili Radetov sin Danilo Šerbedžija za gitarom, Jurij Ivanušić za klavirom, čovek sa zvonom u grlu Cune Gojković i novosadski bend "Apsolutno romantično". Pravu atmosferu napravio je priznati istarski "Livio Morosin bend", s kojim je snimio album "Orihi, orihi". Da njihovi energični zajednički nastupi predstavljaju vrhunski doživljaj uverila se i mnogobrojna publika, jer su posle svake življe pesme letele staklene čaše.

U jednom trenutku, bez ikakve najave, na scenu je ušetao Đorđe Balašević, obrativši se publici rečima: "Večeras ću otpevati duet sam sa sobom. Toliko sam se ugojio da mi nije potreban partner." Posle dve pesme - "Ludi Šerbedžijin sin" i "Lepa protina kći", Balašević je ispraćen gromoglasnim aplauzom i ovacijama, kao u stara dobra vremena, kada je danima punio ovu istu salu.

Oduševljenje prisutnih izazvao je Kemal Monteno, koji je svoj mini nastup održao bez pratećeg benda, prateći sam sebe na akustičnoj gitari, uz podršku dama iz publike, koje su s njim horski pevale "Nije htjela", "Jedne noći u decembru”, “Bacila je sve niz rijeku”... Ovo je bila prilika da Kemal najavi skorašnji dolazak u Beograd, pa je na kraju u šali zamolio publiku da kupi karte za njegov koncert, da sala ne bude prazna. Na kraju su svi muzičari i gosti izašli na scenu, dok je Šerbedžija na bis odrecitovao stihove Arsena Dedića "Ne daj se, Ines" pred publikom koja je u tišini stajala i slušala.

Iako voli manje prostore zbog intimnije atmosfere, zbog obaveza u Americi nije bio u mogućnosti da ostane duže i napravi seriju koncerata u Domu sindikata ili pozorištu. Izbor je pao na Centar "Sava", koji ima znatno veću salu. Mnogi nisu marili što imaju kartu za pomoćno sedište, jer je u ovom slučaju privilegija bila biti u sali. I tapkaroši su imali mnogo posla, jer su, umesto da preprodaju, jurili ljude ne bi li kupili kartu više.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić