PRESUDA TEŠKA 60.000 EVRA: Portugalka uspela da naplati kućne poslove koje je obavljala tokom 30 godina braka

Za čišćenje i kuvanje tokom 30 godina braka, jedna žena iz Portugalije trebalo bi uskoro da dobije od bivšeg muža 60.000 evra, prema presudi Vrhovnog suda.

Kućni poslovi odavno se ne smatraju obaveznim dužnostima supruge u bračnoj zajednici, a u svetu je sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu. U većini postupaka, sud presudu donosi u korist domaćica.

Žena je prvobitno od bivšeg supruga tražila 240 hiljada evra za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka. Sud je takav zahtev odbacio bez prava na finansijsku nadoknadu.

- Pošto rad proveden u kući nije zakonski neophodan prema de fakto sindikatu, već je doprinos zajedničkom domaćinstvu, kao spontano ispunjenje braka - napisao je sudija iz Barselone u presudi koju je doneo.

Žena koja je podnela tužbu dobila je presudu, ali se njen bivši suprug žalio Vrhovnom sudu Portugalije. Vrhovni sud odlučio je da "kućni poslovi koji su nekada nevidljivi, imaju ekonomsku vrednost".

Dokazano je da je za 30 godina braka supruga bila ta koja se brinula o kući i pripremala jela partneru. Sud je zaključio da je to dovelo do obogaćivanja supruga koja nije učestvovao u kućnim poslovima, jer mu je omogućeno da iskoristi sve aktivnosti bez aktivnih troškova i doprinosa.

Sud je utvrdio finansijsku vrednost kućnih poslova koje je žena obavljala korišćenjem nacionalnih minimalnih plata kao kriterijuma, pomnoženih sa 12 meseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njenih troškova u tom periodu života.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

brakčišćenjedomaćicadoprinosikućni poslovikuvanjeplatasudsuđenjetroškovi