Otvorena za posetioce izlozba ilustracija HIPERMODERNI DANTE

Izložba ilustracija Hipermoderni Dante predstavlja pregled dela pet savremenih umetnika – Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija

Na otvaranju su govorili NJ.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji; Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; Danijela Vanušić, pomoćnica  ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju; a putem video linka obratio se kustos izložbe, prof. Đorđo Bači. Događaju je prisustvovao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom, Jovan Palalić, a otvaranje izložbe je emitovano uživo na Jutjub kanalu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Devet serigrafija Toma Filipsa otkrivaju originalni jezik koji sjedinjuje neposrednost pop umetnosti i profinjenu potragu za izražajnim sredstvima. U delima oslikanim jajčanom temperom Monike Bajzner, prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala Božanstvenu komediju, svaki detalj je brižljivo stavljen pod lupu, što omogućava aktivno promišljanje jedne figurativne tradicije koja u svojoj krajnosti obuhvata i Đovanija di Paola. Mimo Paladino koristi crtež, iznova osmišljen u eksperimentalnom ključu, kako bi pronikao u arhaične korene Danteovog speva, iščitavajući Danteove stihove iz ugla vlastite umetničke poetike. Paolo Barbijeri usaglašava tradiciju sa inovacijom, originalne skice u crnom se preobražavaju u konačne raznobojne štampe na kojima su prikazani fantastični prizori sa do sada neviđenim interpretativnim scenarijom. Emilijano Ponci se pak u potpunosti prepušta digitalnom mediju, stvarajući ambijente nadrealne prirode sa uznemiravajućim prizvucima, koji iznova aktualizuju Dantea u jednoj otuđenoj današnjici.

Izložbu organizuju Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu. Izložbu su osmislili Društvo Dante Aligijeri i Udruženje italijanista, izložbu je priredio prof. Đorđo Bači u saradnji sa Marčelom Čikutom i Albertom Kazadeijem, a realizovao Art Media Studio iz Firence zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Fotografije u prilogu: Irena Nuhanović

Dantehipermoderni