IZABERITE PRAVI PAR: Pogrešna obuća može da ugrozi zdravlje nogu i stopala

Kažu da se za lepotu sve trpi, ali i da lepota ponekad boli. Međutim, guranje noge u one savršene cipele koje su vam, nažalost, premale nikako nije dobra ideja. To bi potencijalno moglo da bude štetnije nego što biste mogli da očekujete.

Pronalaženje pravog para cipela važan je način održavanja vašeg celokupnog zdravlja. Nošenje tesnih cipela može da dovede do problema, poput deformisanih nožnih prstiju, žuljeva, ravnih stopala i drugih zdravstvenih problema povezanih sa nogama, uključujući haluks valgus, poznat i kao čukalj na stopalu.

Redovnim nošenjem preuskih cipela takođe rizikujete razvoj dugotrajnog gubitka hrskavice u zglobovima stopala, kao i bolove u peti, poznate kao metatarzalgija.

Sledeće stanje izazvano nošenjem neprikladnih cipela su čekićasti prsti, to se obično događa kada prsti počnu da se savijaju. Osim što to prouzrokuje značajnu bol, takođe može da oslabi mišiće povezane sa stopalom.

Prema pisanju časopisa "Very Well Health", uobičajeni pokazatelji da nosite cipele pogrešne veličine uključuju promene na noktima, gubitak noktiju, žuljeve i iritaciju kože na nogama. U ozbiljnijim slučajevima redovno nošenje premalih cipela može da dovede do bolnog i često nepovratnog stanja koje se naziva periferna neuropatija, odnosno loša funkcija perifernih nerava.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolovi u petičekićasti prsticipelečukljeviiritacija kožemetatarzalgijanoktiobućaperiferna neuropatijaprsti na nogamatesne cipeleuske cipelezdravlje noguzdravlje stopalazglobovižuljevi