STRUČNJACI OTKRIVAJU: Koliko često treba menjati četkicu za zube?

Redovna briga o zubima štiti zdravlje čitavog organizma. Redovne posete zubara, pranje zuba posle svakog obroka, korišćenje zubnog konca, sve je to važno, ali ne treba zaboraviti ni četkicu za zube, kao i njenu redovnu zamenu.

Četkice za zube se prilično brzo troše, posebno ako perete zube najmanje dva puta dnevno, kako preporučuje Američko udruženje zubara.

Redovno pranje troši četkicu, pa je njena zamena veoma važna. Američko udruženje stomatologa preporučuje da se četkica za zube promeni na tri, četiri meseca. Ako vam se čini da su dlake na četkici pre toga matirane ili pohabane, zamenite je i ranije.

Šta se dešava ako četkicu za zube ne promenite svaka tri do četiri meseca?

Pored toga što se četkica troši, na njoj se sakupljaju klice. Ovo je izraženije, ako četkicu za zube čuvate u blizini toaleta.

Prema časopisu "Journal of Dental Sciences & Research", otprilike 60 odsto četkica za zube koje se čuvaju u zajedničkim kupatilima, ima neke fekalne materije.

Svaki put kada ispirate toalet, kapljice vode dolete do vaše četkice za zube, prekrivajući je prljavštinom.

Ako četkicu za zube pokrijete čašom, ona se neće osušiti i na njoj će se brzo razmnožiti bakterije i buđ. Ako na četkici vidite prepoznatljive crne mrlje buđi, vreme je da je bacite.

- Četkicu za zube treba promeniti i kada ste bili bolesni, jer se na njoj mogu naći ešerihija koli, stafilokoke i druge bakterije, kojima će četkica za zube postati novi dom - istakla je doktorka Heder Rouzen.

Takođe je dodala da postoji mnogo bakterija koje mogu boraviti na četkici za zube, i da je zato uvek najbolje da promenite četkicu posle virusnih ili bakterijskih infekcija.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bakterijebakterijska infekcijabuđčetkica za zubeeserihija kolipranje zubaStafilokokevirusna infekcijazubi