SERBIA GOES GREEN: Zorana Mihajlović - Želimo zelenu Srbiju

Kompanija Color Media Communications povodom Dana planete Zemlje organizovala je online konferenciju o održivom razvoju pod nazivom Serbia Goes Green – Zelena ekonomija kao stub zaštite životne sredine uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ Srbija) kompanija SBB Fondacija, Coca Cola HBC, Rio Tinto, Elicio, Tetra Pak, New Energy Solutions i DHVMED Izrael.

Na otvaranju konferecnije potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da želi da Srbija postane zelena zemlja.

“Srbija je na pragu usvajanja četiri ključna, osnovna zakona u oblasti energetike, a već je usvojen Zakon o klimatskim promenama. Radimo i Nacionalni plan za energetiku i klimu, pravimo novu Strategiju za razvoj energetike, to znači da nema više nijedne odluke u oblasti energetike, a da ne proverimo kako to utiče na životnu sredinu. Takođe, Srbija će 2040. godine biti zemlja koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, preko 40% iz obnovljivih izvora energije”, istakla je ministarka Mihajlović.

Ambasador Izraela u Srbiji Nj.E. Jahel Vilan je naveo da tema zelene energije, čiste tehnologije i životne sredine predstavlja važno pitanje za svaku zemlju.

“U Izraelu se Ministarstvo energetike izrazito zalaže za čistu energiju. Takođe, Izrael je svetski lider u smanjenju upotrebe uglja. Naš energetski miks u 2012. godini bio je veoma različit od onoga što imamo sada i što planiramo do 2030. godine. Prateći globalnu zelenu agendu, veoma sam ponosan što izraelska kompanija doprinosi ciljevima zelene energije u Srbiji. Nadamo se da će izraelske kompanije za čiste tehnologije slediti primer Enlight-a i učestvovati u predstojećim događajima povezanim sa solarnom i geotermalnom energijom u Srbiji”, izjavio je ambasador Izraela.

Ambasador Begije u Srbiji Nj.E. Adam Koen naveo je da je čudno da se dan majke Zemlje obeležava samo jednom godišnje.

“Ne smemo više da gubimo ni dana, već treba svoju rastuću svest o nadolazećoj ekološkoj krizi da pretvorimo u konkretnu akciju. Kovid kriza smanjila je nivo globalnog zagađenja, ali u Srbiji smo primetili prisutnost strukturnih faktora koji doprinose da zagađenje vazduha, vode i zemljišta dosežu opasne nivoe. Dizel vozila u gužvama u gradu, paljenje lignita radi grejanja, metode vađenja i proizvodnje u rudarstvu i proizvodnji čelika, čeka nas još puno posla”, naveo je ambasador Begije.

On je dodao da je Belgija preuzela svoj deo odgovornosti pomažući EU da kolektivno realizuje svoje klimatske i energetske ambicije smanjenja gasova sa efektom staklene baste za 55% do 2030. Takođe, u okviru Evropskog fonda za oporavak od katastrofa, belgijska vlada identifikovala je projekte u koje će se investirati 245 miliona evra i koji bi trebalo da pomognu u koracima ka održivijoj ekonomiji.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj (Zsuzsanna Hargitai) je navela da je do danas, EBRD investirala preko 1,4 milijarde u zeleno finansiranje.

“U EBRD-u smo posvećeni aktivnom učestvovanju, u razvoju i transformaciji energetskog i ekološkog sektora u Srbiji. Naša banka pomogla je dijalogu Srbije i okolnih zemalja kada je u pitanju razmena korisnih iskustava o tome kako što lakše preći na zelene procese, a da niko ne bude zapostavljen. Ostajemo posvećeni radu sa EPS-om, EMS-om, a trenutno radimo na projektu sa novonastalim EDS-om o korišćenju pametnih merača, za koji se nadamo da ćemo potpisati ugovor o zajmu kasnije ove godine, a iduće će početi njegova primena”, istakla je Hargitaj.

Ostali učesnici na konferenciji govoriće o temama kao što su ekonomski isplativo smanjenje aerozagađenja, obnovljivi izvori energije u Srbiji – poslovni ambijent, zakonska regulativa i perspektive razvoja, borba protiv klimatskih promena, recikažna industrija u Srbiji, upravljanje otpadom i rešavanje problema industrijskog otpada, kao i otpadnih voda.

Svi zainteresovani gledaoci konferenciju mogu da prate putem putem YouTube kanala Color Media Communications.

Coca Cola HBCcolor media communicationsdan planete zemljeDHVMED IzraelElicioNew Energy SolutionsNеmačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZonline konferencijaRioTintoSBB fondacijaSerbia goes greentetra pakZelena ekonomija kao stub zaštite životne sredinezorana mihajlović