Spisak uslova i protokola neophodnih za putovanje građana van granica Srbije

- Građani su željni putovanja, prvenstveno ka onim destinacijama za koje nije neophodan negativan PCR test, kao što su Albanija i Crna Gora, ali i ka Egiptu, Turskoj i drugim odredištima - izjavila je Danijela Đurović iz Argus tursa.

Ona je objasnila da Argus turs svojim klijentima ne nudi mogućnost zakazivanja vakcinacije protiv virusa kovid-19, navodeći da su putnici to "sami obavili".

Prema njenim rečima, ta turistička agencija drži do svih epidemioloških mera, ali će pred polazak turista na put biti određene regulative ka svakoj destinaciji koje će sve biti ispunjene.

Grčka je "najspecifičnija", ocenila je Đurović, jer agencije čekaju da se potvrde i zvanično potpišu svi sporazumi, kako bi ozbiljnije mogle da nastupe sa ponudom i upoznaju putnike na koji način mogu da putuju.

Za odlazak na letovanje u Grčku, za sada je potreban sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test, ali sve još mora "da se ozvaniči u praksi", predočila je ona, očekujući protokole koji će olakšati ovu sezonu i putnicima i turističkim agencijama.

Ukazuje da su putnici koji su prvi prešli granicu i otišli u Grčku, i pored sve potrebne dokumentacije i negativnog PCR testa, imali nasumična testiranja, što iziskuje karantin.

Upravo te stvari trebalo bi definisati, obrazložila je Đurović i dodala da je agencija Argus turs ozbiljno pristupila organizaciji putovanja kako bi putnici jasno znali pod kojim uslovima i na koji način mogu da putuju i borave u toj zemlji.

Naznaka ukidanja PCR testa za ulazak u Tursku

Kada da su druge destinacije u pitanju, Đurović je podsetila da je za odlazak u Tursku potreban negativan PCR test, ali se organizatori turističkih putovanja nadaju da će i taj uslov biti ukinut.

Interesovanje za letovanje u zemljama koje ne uslovljavaju ulazak turista uverenjem o vakcinaciji ili negativnim PCR testom, kako je istakla, povećano je u odnosu na one zemlje koje su te obaveze zadržale.

Kao primer, navela je Albaniju, za koju nije potreban negativan PCR test, "a ima šta da ponudi" i za koju postoji interesovanje, zatim Crnu Goru, i generalno, "naš region".

To su zemlje otvorene za putnike, precizirala je Đurović, koja se nada da njihov spisak biti proširen, "na obostrano zadovoljstvo".

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Pexels.com

albanijacrna goragrčkakoronavirusKovid-19letovanjePCR testputovanjaturska