DOBAR ZA ZDRAVLJE ČITAVOG ORGANIZMA: Šest prednosti redovnog seksa

Seks je, prema istraživanjima, veoma važan za kvalitetnu vezu. Osim što razvija prisnost između partnera, ima i mnoštvo benefita za celokupno zdravlje organizma...

1. Umanjuje stres i bol

Vođenje ljubavi snižava krvni pritisak i tako smanjuje stres. Tokom seksa oslobađa se endorfin, odnosno hormon sreće koji ujedno vraća dobro raspoloženje. Nivo oksitocina se tokom seksa povećava, a tokom orgazma čak i do pet puta. To se posebno odnosi na menstrualne bolove, glavobolje i migrene.

2. Podmlađuje kožu

Tokom seksa žensko telo udvostručava količinu estrogena - to čini kosu sjajnijom, a koža postaje mekša. Osim toga, hormoni koji se oslobađaju zaslužni su za sprečavanje isušivanja kože. Ona tako postaje mekša, gipkija i hidrirana. Priuštite sebi zato redovan seks kako biste blistali i izgledali mlađe.

3. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Rezultati su pokazali da vođenje ljubavi dvaput ili više puta nedeljno smanjuje rizik od zastoja srca. Osim toga, seks je ujedno i jedna vrsta fizičke aktivnosti, što znači da poboljšava cirkulaciju, a to znači i bolji rad srca. Redovan seks uravnotežiće odnos između dobrog i lošeg holesterola.

4. Troši kalorije

Seks vas može držati u formi i sagoreti dodatne kalorije. Samo 20 minuta seksa na nedeljnoj bazi, znači 7.500 kalorija manje godišnje. Jedna "runda" može da sagori oko 200 kalorija. To je kao 15 minuta na spravi za vežbanje. Osim toga, seks je dobra vežba za jačanje mišića. To se posebno odnosi na mišiće karlice.

5. Jača imunitet

Redovan seks povećva količinu antitela pod nazivom imunoglobulin A ili IgA. Oni štite od prehlada i drugih infekcija. Potvrđuje to i studija u kojoj je učestvovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav imali su povišene vrednosti IgA od onih studenata koji su apstinirali ili vodili ljubav manje od jednom nedeljno.

6. Dobro utiče na san

Seks pozitivno utiče na kvalitet spavanja. Nakon orgazma oslobađa se oksitocin koji, pored drugih benefita, ujedno i unapređuje san. Kvalitetan noćni san važan je za celokupno zdravlje, a nakon seksa lakše ćete i brže, te čvršće zaspati. Stoga idući put kad procenite da ste preumorni za seks, razmislite još jednom.

Izvor: Prva.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolendorfinimunitetkalorijekardiovaskularno zdravljekožaOksitocinorgazampartneriredovan seksSanseksseksualni odnosstresZDRAVLJE SRCA