ČINI ČUDA ZA ZDRAVLJE: Korijander - superjunak među začinskim biljem

Ova aromatična biljka čini čuda za naše zdravlje, a koje sve benefite korijander ima, saznajte u nastavku.

Korijander je aromatična biljka rasprostranjena svuda po svetu. Konzumira se i u sirovom i u osušenom obliku, a najčešće se koristi kao dodatak supama, čorbama i salatama. Izgledom podseća na peršun, koji je kod nas češće u upotrebi, ali svakako vredi probati i korijander. Saznajte i zašto.

Bogat vlaknima, kalcijumom, magnezijumom, manganom i gvožđem, korijander je prava riznica zdravlja. Uz sve to, obiluje esencijalnim uljima, vitaminom C, kao i fitonutrijentima. Zahvaljujući svemu tome, ne čudi što nosi etiketu superjunaka kada su začini u pitanju. A kako korijander poboljšava naše zdravlje, saznaćete u nastavku.

Za šta je zdrav korijander?

Čudotvoran za kožu

Zahvaljujući esencijalnim uljima, korijander uklanja otoke, a budući da ima antiupalna svojstva, bori se protiv akni, bubuljica i osipa na koži. Isto tako, ova biljka se pokazala delotvornom u lečenju ekcema, gljivičnih infekcija kože, a pomaže i kod suve kože.

Umanjuje nivo holesterola u krvi

Zahvaljujući sastojcima kao što su linolna, oleinska i stearinska kiselina, ova aromatična biljka umanjuje nivo holesterola u krvi, a u isto vreme potmopaže proizvodnju "dobrog" holesterola koji se bori protiv ozbiljnih oboljenja.

Ublažava simptome dijareje

Esencijalna ulja u korijanderu kao što su borneol i linalol, ublažavaju simptome dijareje, vraćajući organe varenja u balans. Korijander se koristi i pri umanjenju mučnine, stomačnih tegoba i povraćanja.

Reguliše krvni pritisak

Istraživanja su pokazala da ova biljka uklanja tenziju u krvnim sudovima pa samim tim reguliše krvni pritisak. Zahvaljujući tome, umanjuje se i rizik od srčanog udara i šloga.

Zaštita od salmonele

Salmoneloza je veoma opasno oboljenje izazvano bakterijama iz roda Salmonella. Korijander ima neobično veliku količinu diodenala, prirodnog sastojka koji je dva puta moćniji od antibiotika koji se bori protiv salmonele.

Zdravije kostiju

Budući da je bogata kalcijumom, ova biljka održava naše kosti zdravijim i umanjuje rizik od osteoporoze.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

aknebubuljicedijarejaekcemholesterolkorijanderkostikožakrvni pritisakosteoporozasalmonelašlogsrčani udarzačinzačinsko bilje