PET KORAKA DO SAVRŠENIH LOKNI: Trikovi i saveti za negu kovrdžave kose

Baš kao i svaki drugi tip kose, tako i lokne zahtevaju posebnu negu. Sve mi koje imamo kovrdžavu kosu znamo da je mnogo teže održavati lokne nego što to na prvi pogled deluje. Kovrdže su nepredvidive i teško ih je kontrolisati, a ima dana kada su jednostavno beživotne i bez ikakve forme.

Uz sve to, kovrdžava kosa je najčešće nešto suvlja, naročito na krajevima, pa zahteva posebnu negu. Pronalazak idealne rutine, proizvoda i same frizure može biti težak i dugotrajan proces, ali kada kovrdžavu kosu tretirate kako treba, onda ona deluje zdravo, jako i sjajno. U nastavku, otkrivamo najbitnije trikove kako da stilizujete i negujete svoje lokne.

Nega kovržave kose: Trikovi i saveti

1. Češljanje

Kovrdžava kosa bi trebalo da se četka od krajeva ka korenu. Savetuje se da koristite drvene češljeve sa što većim proredom. Nežno raščešljavajte pramen po pramen bez čupanja i naglih pokreta. Izbegavajte četke.

2. Redovno šišanje

Redovno skraćujte krajeve kako biste sprečili "rascvetavanje" vlasi. Oštećena kosa nikada ne izgleda dobro, a naročito kada je pitanju kovrdžava kosa. Ukoliko žudite za bujnim, definisanim i zdravim loknama, idite na šišanje svakih šest do osam nedelja. Ovako izgleda prava nega kovrdžave kose.

3. Nahranite lokne!

Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda namenjenih loknama. Kovrdžama je potrebna dodatna nega, jer su vlasi uglavnom suve. Isto tako, umesto skupih proizvoda, na kosu možete naneti malo kokovosog ulja. Ono hrani vlasi i definiše lokne pa se savetuje da postane deo rutine kada je nega kovrdžave kose u pitanju. Nanesite nekoliko kapi ovog ulja na polumokru kosu i pustite da se osuši prirodnim putem.

4. Nega tokom spavanja

Savet je da što pre nabavite svilene jastučnice, jer svila ne oštećuje vlasi, za razliku od pamučnih materijala. Uz to, svila uklanja elektricitet koji sprečava definisanje lokni. Tokom spavanja, ne vezujte kosu i pustite je da "diše". Ukoliko je izrazito dugačka, vežite je uz pomoć mekane, deblje gumice, ali u što opušteniji rep.

5. Sušenje

Najbolje bi bilo da ne koristite fen, ali ukoliko ga koristite, nabavite dodatak – difuzer. Ovaj dodatak minimalizuje elektricitet kovržave kose i pomaže da se lokne što bolje oblikuju. Uz to, dodaje i volumen.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

kosakovrdžava kosaloknenega kosevlasivolumen kose