NAUČNICI OTKRIVAJU: Koliki je značaj jogurta za imunološki sistem

Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svesni njegovih dobrobiti od kalcijuma koji sadrži do probiotika i belančevina.

Jedna od stalnih zabrinutosti zbog mlečnih proizvoda, među kojima je i jogurt, je da se smatralo da izazivaju upale u telu, što može da dovede do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Sada je izraelska studija otkrila da probiotici u mlečnim proizvodima, kakav je jogurt, zapravo mogu da smanje upalu i ojačaju imunološki sistem.

Za ljude koji jogurt smatraju zdravom, pouzdanom prehrambenom namirnicom sada postoje dobre vesti. Naime, dvoje istraživača koji su sproveli univerzitetsku studiju u Izraelu otkrili su da molekuli iz probiotika u kefiru, koji je sličan jogurtu, mada tvrde da je zdraviji, značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji prouzrokuje koleru.

U naknadnoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli delovali i kao protivupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je imunološki odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata sa kovida-19.

- Naše istraživanje prvi put otkriva mehanizam pomoću kog probiotici mogu da zaštite od patogenih infekcija i pomognu imunološkom sistemu - rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion.

Ovo će verovatno dovesti do novih istraživanja radi većeg razumevanja, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi da budu još jedan razlog više za redovno konzumiranje jogurta i kefira.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

jogurtkefirkoronavirusKovid-19mlečni proizvodimlekoprobiotici