STRUČNJACI OTKRIVAJU: Kako sprečiti pojavu bora oko očiju

Iako su bore simbol zrelosti i mudrosti, više volimo da ih imamo manje. Pa, kako sprečiti pojavu bora? Imamo nekoliko ideja!

Prve bore uglavnom dobijamo u dvadesetima, a kako starimo, te isprva tanke i fine linijice sve se više produbljuju. Najčešće je prva na udaru osetljiva koža oko očiju, a upravo su u toj regiji bore i najvidljivije.

Srećom, postoje načini koji mogu usporiti pojavu bora, ili ublažiti one već postojeće. U nastavku prenosimo savete dermatologa.

Čudesni retinol

Već sa 25 godina vreme je da počnemo da razmišljamo o antiejdž rutini, a retinol, derivat vitamina A, odličan je izbor za sprečavanje pojave bora. Pored toga što umanjuje bore, retinol ublažava i fleke s lica, oštećenja izazvana suncem, kao i proširene pore. Potražite preparate za negu lica na bazi retinola.

Hidrirajte područje oko očiju

Pri nezi lica, ne zaboravite da obratite posebnu pažnju na kožu oko očiju, jer se upravo u toj regiji bore prvo pojavljuju. Taj deo lica posebno hidrirajte kremom koja sadrži retinol, hijaluronsku kiselinu, vitamine E i C, kao i peptide.

Hidratacija uljem

Pored bogatih, hranljivih krema, za negu lica i sprečavanje bora možete koristiti i ulja. Najbolja ulja za negu lica i sprečavanje bora su maslinovo, kokosovo i ricinusovo ulje.

Konsultujte stručnjaka

Određeni dermatološki tretmani mogu i te kako da promene izgled kože lica, stoga se nemojte stideti da potražite pomoć stručnjaka.

Masaže lica

Prilikom nanošenja preparata na lice, izmasirajte kožu. Tako ćete stimulisati protok krvi kroz kožu lica i pomoći ćete licu da se opusti. Uz to, smanjujete otoke i potpomažete drenažu limfnog sistema, a samim tim, uklanjate i toksine iz kože lica.

Maske za lice

Jednom nedeljno koristite maske za lice, koje možete napraviti i sami. Idealni sastojci za ublčažavanje bora i hidriranje kože lica su med, banane, avokado, kokosovo ulje i zeleni čaj. Idealan prirodni način kako sprečiti pojavu bora oko očiju.

Zaštita od sunca

Bilo da napolju ima 20+ stepeni ili je oblačno, pre izlaska iz kuće, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Kao što znamo, sunce oštećuje kožu i ubrzava pojavu bora.

Jedite zdravo

I ishrana i te kako utiče na pojavu bora. Stoga, u dnevni meni uvrstite namirnice koje potpomažu zdravlje kože, kao što su losos, avokado, bademi, bobičasto voće i tamnozeleno lisnato povrće poput brokolija. I ne zaboravite da pijete dosta vode!

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

boredermatologishranakožakremalicemasaža licamaska za licenega koženega licaretinoluljezaštita od sunca