TORLAK ĆE PRAVITI SPUTNJIK V: Za proizvodnju Sinofarm vakcine planirani su novi kapaciteti

U Institutu Torlak planirana je proizvodnja Sputnjik vakcine, a za proizvodnju Sinofarm vakcine planirani su novi kapaciteti, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić dodajući da Torlak nema dovoljno kapaciteta da se tamo proizvodi nekoliko vrsta vakcina.

- Videćemo da li će ti novi kapaciteti biti u sklopu Torlaka ili će biti zasebni - rekla je Brnabićeva novinarima u selu Rajković u opštini Mionica nakon obilaska vakcinacionog punkta.

Kako je navela, kao proširenje Torlaka planirana je i izgradnja BIO 4 kampusa za bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu i uložiće se pet miliona evra u centar za sekvenciranje genoma.

Navodi da je planirana izgradnja novog naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu, te ocenjuje da je odlično što se oni koji su već izgrađeni i dalje šire - Beograd, Niš, Novi Sad, Čačak, javlja Tanjug.

Krajem maja planirano je da se krene i sa Institutom Biosense, kazala je Brnabićeva i dodala da se ide putem da se ubrza napredak naše zemlje tako da mladi ljudi ostaju, da se neki vraćaju, što je zabeleženo od 2015. do 2019. godine.

Premijerka je navela i da efikasan sistem vakcinacije imamo između ostalog i zahvaljujući eUpravi, dodajući da se nastavlja sa razvijanjem tog portala.

Plan je da se napravi kompletna digitalizacija zdravstva, što će dodatno pomoći građanima u lečenju, navela je premijerka.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Ana BrnabićBiosens institutinstitut torlakkoronaviruskovidSinofarmSputnjik Vtorlakvakcinavakcinacijazdravstvo