NEOPHODAN MINERAL: Nedostatak magnezijuma utiče na celokupno zdravlje

Osećaj napetosti, ukočenosti ili grčeva može da bude znak da vašem telu nedostaje magnezijum. Nedostatak ovog minerala povezan je i sa većim upalama, pa čak i sa poremećajima raspoloženja.

Magnezijum je esencijalni mineral koji nam pomaže u svemu, od regulacije krvnog pritiska do smanjenja napetosti u mišićima i nervima, a ukočenost može da ukaže ​​na njegov nedostatak.

- Zamislite magnezijum kao mineral za opuštanje. Morate ga imati dovoljno da bi vaše ćelije stvarale energiju, radile brojne hemijske reakcije, stabilizovale membrane i pomagale kod opuštanja mišića - objasnio je dr Mark Hajman i dodao da može da se javi osećaj napetosti, ukočenosti ili razdražljivosti ako ga nemate dovoljno.

- Mnogi od nas jedu hranu koja ne sadrži magnezijum. Srećom, postoji mnogo hrane koja može da pomogne kao i kvalitetni dodaci za unos magnezijuma - dodao je dr Hajman.

Šta možete da uradite?

Pomoću analize krvi može da se otkrije da li vam nedostaje ovaj važan mineral, ali i bez analize, nećete naštetiti organizmu ako u ishranu uvrstite više hrane bogate magnezijumom.

Dr Hajman preporučuje orašaste plodove poput badema, indijskog oraha, zatim žitarice poput heljde, raži i smeđeg pirinča. Takođe je važan i unos proteina poput tofua, soje i algi, piše Mind Body Green.

Magnezijum se takođe nalazi i u spanaću, blitvi, grašku, kelju, avokadu, bananama, jagodama, kupinama, mesu, kakau, jogurtu, kefiru, smokvama i crnoj čokoladi.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

grčevimagnezijummineralmišićinapetostnedostatak magnezijumaporemećaj raspoloženjapravilna ishranaukočenostupalezdravlje