POBOLJŠAVAJU RASPOLOŽENJE: Sedam namirnica podstiču lučenje hormona sreće

U telu svakog od nas postoje četiri hemikalije, koje se nazivaju "kvartetom sreće": endorfin, serotonin, dopamin i oksitocin.

Pojedine namrinice mogu da utiču na oslobađanje hormona, što poboljšava raspoloženje i oslobađa od sumornih misli.

Donosimo vam spisak takvih namirnica:

1. Zob ili ovas

Ovas spada u grupu pametnih ugljenih hidrata, što znači da smiruje mozak. Zdrava je žitarica iz koje se sintetiše serotonin.

Ako jutro započnete sa ovsenom kašom i bobičastim voćem, imaćete snage da "izgurate dan".

2. Banane

Pravi izvor optimizma i zdravlja. Bogate su šećerima i telu daju energiju.

3. Tri jaja

Mnogi ljudi pokušavaju da jedu što manje jaja plašeći se holesterola. Međutim, lekari tvrde da su jaja veoma korisna i da sadrže "dobar holesterol" korisan za telo.

Preporučljivo je da jutro počnete doručkom od tri jaja.

4. Čokolada

Za sreću je dovoljno 30 grama čokolade. Čokolada povećava nivo serotonina i dopamina, sadži i egzorfin, prirodno sredstvo za ublažavanje bolova, supstancu koja daje energiju.

5. Ananas

Ananas smanjuje anksioznost, ima antiinflamatorna svojstva, bogat je vitaminom C, dobar je za cirkulaciju i koncentraciju. Pomaže telu da prizvede melatonin, pa kažu da je ananas dobar kao večera.

6. Losos

Bogat je vitaminom B, neophodnim za proizvodnju serotonina i dopamina. Poboljšava pamćenje, raspoloženje i koncentraciju.

7. Leblebija

Veoma zdrav proizvod koji telu nudi svu moguću energiju. Najbolje je jesti humus (leblebija, maslinovo ulje i tucana paprika) i održavati fizičko i psihičko zdravlje.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

ananasanksioznostbananečokoladadopaminendorfinenergijahormon srećejajakoncentracijaleblebijalososOksitocinovaspsihičko zdravljeraspoloženjeserotoninzob