„Nova mesta” kao legat za dalji razvoj Novog Sada

EPK nastavlja sa radom

Danas otvoreno za građane, novo mesto na Detelinari u Rumenačkoj ulici, još jedno je od ukupno 36 komšijskih prostora u čije uređenje su uključeni građani i arhitektonska struka. 

Kroz saradnju sa Društvom arhitekata Novog Sada i Upravom za građevinsko zemljište i investicije, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” već četiri godine unazad stvara nove prostore namenjene sugrađanima, sa ciljem da se tokom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada.

„Projekat Nova mesta je važan za dalji razvoj Novog Sada jer na delu pokazuje šta znači kada se sugrađani pitaju i odlučuju o budućoj nameni prostora na kojima se svakodnevno sreću, a posle korone, verujem i da se ovde druže i povezuju. Konkurs kojim stručni žiri odlučuje koja najbolja arhitektonska rešenja će krasiti naše komšiluke, upotpunjava celokupan proces povezivanja građana, nezavisne struke i javnog sektora. U takvoj kulturi zajedništva, verujem da radimo u interesu svih Novosađana”, istakao je zamenik gradonačelnika, Milan Đurić.

Reprezentativno sređen centar Kovilja, uređen prostor u Sremskoj Kamenici, sada i na Detelinari, u toku ove godine dopuniće „Nova mesta” i na Satelitu, Klisi, u Begeču, Bukovcu, Kisaču, ali i u novosadskom naselju Salajka, kao i na raskrsnici Omladinskog pokreta i Pariske komune. Uz to, krajem maja nas očekuje novi konkurs Kaleidoksopa kulture za pet vrsta umetnosti, koji uključujuje i ovaj u oblasti arhitekture. 

„Svako novo mesto ima svoju osobenost i konkursom, pa i rešenjima, upotpunjava se slika  raznolikosti Novog Sada. Naravno, u slučaju većeg uređenja prostora, građani se pitaju šta, a struka kako da se to uradi. Kada se radi o manjim komšijskim prostorima, uključujemo građane od ideje do realizacije uz pomoć arhitekata. U oba slučaja, nadam se da našim pristupom, kojim ljudi kroz procese stvaraju prostore i programe, ostavljamo legat za sveukupan razvoj Novog Sada i nakon godine titule”, rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Uz „Nova mesta”, uređenje komšijskih prostora u gradu i prigradskim naseljima, za titulu Evropske prestonice kulture sređuje se i obnavlja i pet središta kulture Novog Sada: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Alamški kraj, centar grada, prostor Velikog Limana kao i mreža kulturnih stanica. 

adiceAida BukvadetelinaraEPKnova mesta